Χρυσοχοΐδης: Η προσπάθεια να πάψουν τα άβατα της ανομίας συνεχίζεται εντατικά

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε στον ΣΥΡΙΖΑ ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τις καταγγελίες περί «λευκής επιταγής κυβέρνησης στην ΕΛΑΣ για στοχοποίηση της νεολαίας με αυταρχισμό». Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προανήγγειλε παράλληλα, νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τα των συναθροίσεων.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Χρυσοχοΐδης κήρυξε «πόλεμο» σε κουκουλοφόρους κι έγκλημα, διαμηνύοντας ότι «η προσπάθεια για να πάψουν τα άβατα της ανομίας θα συνεχιστεί εντατικά». «Δεν θα σταματήσουμε έως ότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα» διεμήνυσε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι πρέπει να μπει «τέλος σε ακραίες κουβέντες πως τάχα η δημοκρατία κινδυνεύει γιατί εμείς ως κυβέρνηση συμμαζεύουμε τις αθλιότητες… Τέλος στη δημαγωγία χωρίς όρια».
«Δεν θέλουμε άλλα συνθήματα… Δεν δέχεται κανείς από αυτόκλητους ταγούς χωρίς πτυχία ζωής να του μετρούν το σεβασμό στα δικαιώματα» ανέφερε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι όλες οι καταγγελίες για αστυνομική βία ελέγχονται σε βάθος, και διαπιστωμένοι ένοχοι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. «Θα είμαστε άτεγκτοι με οποίον παραβιάζει τα ανθρωπινά δικαιώματα και το σύνταγμα» τόνισε.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έκανε λόγο για μεμονωμένες περιπτώσεις περιστατικών με άνδρες των ΜΑΤ που φέρονται βάναυσα κατά πολιτών, λέγοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα. Εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι' αυτή τη δουλειά, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Καθώς, όπως σημείωσε, οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία, κλειδί μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη: Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι συνεπώς απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ο υπουργός, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα ορίζει θέματα συναθροίσεων. «Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ… υποστηρίζει ότι υπηρετεί τις λαϊκές τάξεις να πάτε στις λαϊκές συνοικίες της Α’ Αθήνας από Πατησίων και κάτω, Άγιο Παντελεήμονα, Σεπόλια, Κολωνό πλατεία Πέτρουλα, αφήσατε 2 εκατ. πολίτες στο έλεος κακοποιών επί χρόνια. Αυτή ήταν η πολιτική σας, και σε αυτό διαφέρουμε» δήλωσε, απευθυνόμενος στους βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης.
«Δεν δέρνουμε καθηγητές στο πανεπιστήμια όταν διαφωνούμε δεν είναι δικαίωμα και λεβεντιά να καίμε αστυνομικούς ή σπάμε τζαμαρίες… Αυτούς τους παραλογισμούς πρέπει να τους αφήσουμε αμετάκλητα πίσω μας» σημείωσε ακόμα.
Μεταναστευτικό

Για τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είπε ότι το πραγματικό στοίχημα δεν είναι εάν θα έρθει κάποιος αριθμός προσφύγων, αλλά να κάνουμε την κοινωνία μας ανθεκτική. Η ανθεκτικότητά μας μετριέται από την ικανότητα ένταξης όσων δικαιούνται άσυλο. Όσοι είναι να μείνουν θα ενταχθούν, όσοι δεν δικαιούνται θα φύγουν, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Πολιτική Προστασία

Επίσης αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την Πολιτική Προστασία. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε ότι «φέρνουμε το επόμενο διάστημα μεγάλο νέο εθνικό σχέδιο νομοθετικό στην πολιτική προστασία για ενιαία αρχή με αυτοτελείς αρμοδιότητες και συντονισμό εμπλεκομένων φορέων»

Η πρωτοβουλία προβλέπει τη θεσμοθέτηση ενιαίας αρχής με αυτοτελείς αρμοδιότητες και με ρόλο διαμόρφωσης πολιτικής και συντονισμού των επιχειρήσεων των εμπλεκομένων.

skai.gr – Ναντίν Χαρδαλιά

Πηγή: skai.gr