Σύνοδος Ε.Ε: Πολλά λόγια υπέρ Ελλάδας-Κύπρου αλλά μηδέν κυρώσεις κατά Τουρκίας

Υποκρισία! Πολλά θετικά λόγια εξασφάλισε από την Ε.Ε η Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης αλλά τσιμουδιά για κυρώσεις και μέτρα σε βάρος της Τουρκίας, στην οποία απαξάπαντες αναγνώριζαν τον στρατηγικό της ρόλο και χρησιμοποιούσαν κατά Μπορίσοφ πολύ, πολύ ήπιους τόνους.

Οι αρχηγοί των κρατών μελών στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρουν ότι το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα παραβιάζει το Δίκαιο της θάλασσας και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται ειδικότερα στο κείμενο συμπερασμάτων, «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ακόμη «τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία» και «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Εκφράζει τέλος «την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».


Πηγή