Σύνοδος Ε.Ε: Κυβερνητικά πανηγύρια για την τρύπα στο νερό

Αν υπάρχει κάποια χώρα που πρέπει να πανηγυρίζει για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε είναι η Γερμανία.

Το θέμα της Συνόδου, για όσους παρακολουθούν μόνο την πλύση εγκεφάλου των μίντια, θα νόμιζε κανείς ότι ήταν οι προκλήσεις της Τουρκίας και το έκνομο τουρκολυβικό μνημόνιο.

Λάθος μέγα. Στο τετρασέλιδο κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου οι προκλήσεις της Τουρκίας το τουρκολυβικό μνημόνιο, που μπορεί να προκαλέσουν πολεμική σύρραξη στη Μεσόγειο, βρίσκονταν στο σημείο 19(!), λίγο μετά τις ευρωαφρικανικές σχέσεις και μόλις πριν την διάσκεψη δωρητών για την Αλβανία!

Το βασικό θέμα της Συνόδου των “28“, υπαγορευμένο από την Γερμανία και για το οποίο συνεκλήθη, ήταν η συμμόρφωση των κρατών μελών με το σχέδιο του Bερολίνου για απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2050! Η Γερμανία επιδιώκει σώνει και καλά τη συγκέντρωση ενός τρισ. ευρώ(!) για επενδύσεις σε ΑΠΕ και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι αυτές θα κατευθυνθούν πρώτα απ’ όλα σε γερμανικές επιχειρήσεις, ενώ η Ελλάδα, παρά την εξάρτησή της από τον άνθρακα, δεν θέτει θέμα εξαίρεσής της από τα σκληρά χρονοδιαγράμματα απολιγνιτοποίησης. Ασφαλώς το πράσινο κύμα στην ενέργεια έχει σημασία αλλά αυτό που συμβαίνει είναι η Γερμανία να αξιοποιεί αυτήν την κατεύθυνση για να προσπορίζεται κατά κύριο λόγο τα οφέλη.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν φρόντισε να αναβαθμιστεί στην ημερήσια διάταξη η πρόκληση κατά της Ελλάδας, όταν αυτή αφορά άμεσα ωμή καταπάτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους από τρίτη χώρα.

Έτσι, στην τελική ανακοίνωση των “28” υιοθετήθηκαν οι τετριμμένες διατυπώσεις αλληλεγγύης προηγούμενων Συνόδων και μια χαλαρή διατύπωση περί μη συμμόρφωσης του τουρκολυβικού μνημονίου με το Δίκαιο της Θάλασσας και πως δεν θα παράγει έννομες συνέπειες για τρίτες χώρες(!), ενώ από την παράγραφο διεγράφη(!) η διατύπωση περί “ακυρότητας” του μνημονίου η οποία υπήρχε στο σχέδιο που είχε κατατεθεί στη Σύνοδο.

Φυσικά, ούτε συζήτηση στο ανακοινωθέν για “μέτρα” και “κυρώσεις” σε βάρος της Τουρκίας, που όπως φαίνεται είναι εκτός ορίζοντα της Ε.Ε, τουλάχιστον πριν η Τουρκία, πέραν των νέων τετελεσμένων δεν προκαλέσει και θερμές εξελίξεις.

Το ελληνικό κατεστημένο δορυφοροποιημένο ζητά “λύση” και έμπρακτη συμπαράσταση εντός του Δυτικού τόξου, ενώ η διέξοδος βρίσκεται στην Ανατολή.

Κ.Μ


Πηγή