Σταϊκούρας: Δεν είμαστε το ίδιο όσοι κυβερνήσαμε 2012-2014 και 2010-2012

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σαφέστατους υπαινιγμούς για την οικονομική πολιτική που ασκήθηκε στη χώρα επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, άφησε από τη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στηρίζοντας στον αντίποδα την πρωθυπουργία Κώστα Καραμανλή.

Αφορμή στάθηκαν τα αιχμηρά σχόλια του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κατά την αντιπαράθεσή του με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, επέρριψε ευθύνες στην περίοδο 2010-2014 για τη δραματική μείωση του ΑΕΠ κατά 26%

Σταϊκούρας: Μην τσουβαλιάζετε το 2001-2014 – Δεν είμαστε όλοι το ίδιο

«Έχετε μάθει να τα τσουβαλιάζετε όλα. Κυβερνήσαμε όλοι μαζί την περίοδο 2010-2014; Γιατί δεν χωρίζετε την περίοδο όπως κυβέρνησε κάθε κόμμα; Μην τσουβαλιάζετε την περίοδο 2010-2014, δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Το 2014 η κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ τότε σας παρέδωσε οικονομική μεγέθυνση. Οδηγήσατε την οικονομία στην ύφεση και τη χώρα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας, κάτι που ερμηνεύθηκε ως σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σταϊκούρας: Το 2007-2009 έλλειμμα & χρέος στην Ελλάδα μειώθηκαν λιγότερο από μ.ο. Ε.Ε

Στον αντίποδα ο Υπουργός Οικονομικών, υπερασπίστηκε τα αποτελέσματα της περιόδου διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας τα επίπεδα ελλείμματος και χρέους στην Ελλάδα παρά την πανευρωπαϊκή συστημική κρίση.

«Ψάξατε να βρείτε πόσο ανέβηκε το χρέος και το έλλειμμα πριν από το 2009; Ψάξτε λίγο. Την περίοδο 2007-2009 το χρέος και το έλλειμμα στην Ελλάδα αυξήθηκε λιγότερο από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πάντως χωρίς φόβο αυτοκριτικής παραδέχτηκε πως από εκεί και πέρα όλοι έκαναν σφάλματα που οδήγησαν στην κρίση, αφού τα ενδογενή προβλήματα στη χώρα μας ήταν περισσότερα από την υπόλοιπη Ευρώπη, για να καταλήξει εμφατικά ότι: «αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε κι αυτό κάνουμε με αυτό τον προϋπολογισμό».

Αντεγκλήσεις Σκυλακάκη – Τσακαλώτου

Είχε προηγηθεί ένα αιχμηρό μπρα ντε φερ του Υφυπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη με τον πρώην υπουργό Οικονομικών και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Σκυλακάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Από επαναστάτες χωρίς αιτία γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία

Ο κ. Σκυλακάκης εξαπέλυσε σφοδρότατη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «από επαναστάτες χωρίς αιτία γίνατε φορομπήχτες χωρίς αιτία. Γι’ αυτό σας καταψήφισε ο λαός Αυτοκτονήσατε μόνοι σας και ακόμη δεν το έχετε καταλάβει».

Ο ίδιος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παρέδωσε σοβαρότατο έλλειμμα επενδύσεων και ατέλειωτους φόρους και σκιαγραφώντας την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ τόνισε ότι «Η δική μας οικονομική πολιτική είναι κίνητρα και γι’ αυτό θα πετύχει».

Η μεσαία τάξη

Αποκρούοντας, δε, τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ περί μεροληψίας της ΝΔ υπέρ των ελίτ και απλής συμπάθειας για τη μεσαία τάξη, σχολίασε δηκτικά «αν ήμουν ΣΥΡΙΖΑ θα απέφευγα να μιλήσω για τη μεσαία τάξη, γιατί την ταράξατε στους φόρους και τώρα εμφανίζεστε ως όψιμοι υπερασπιστές της. Μη σπαταλάτε κροκοδείλια δάκρυα για τη μεσαία τάξη, γιατί σε αυτή την αίθουσα θα μετανιώνετε για καθετί που έχετε πει τον προηγούμενο χρόνο».

Ο ίδιος, δε, υποστήριξε ότι ο προσδιορισμός της μεσαίας τάξης συναρτάται ταυτόχρονα από την κινητή κι ακίνητη περιουσία, το διαθέσιμο εισόδημα, τα χρέη των πολιτών και τη ρευστότητα των νοικοκυριών. «Η μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως κι αν την ορίσουμε αφορά ολόκληρη τη μεσαία τάξη», σημείωσε επίσης, δηλώνοντας ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και νέες μειώσεις φόρων των μισθωτών και του φόρου επιχειρήσεων, ισχύουν στο ακέραιο μέχρι το τέλος της 4ετίας.

Τσακαλώτος: Μειώσατε το ΑΕΠ 26% – Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό

Οι βολές του κ. Σκυλακάκη προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος διερωτήθηκε ρητορικά ποιοι κυβέρνησαν τη χώρα πριν από την κρίση του 2008 μειώνοντας το ΑΕΠ κατά 26%. Σε εκείνο το σημείο ήταν που παρενέβη κι ο κ. Σταϊκούρας.

«Ανάμεσα στο 2010 και το 2014 πόσο έπεσε το ΑΕΠ; Συμφωνείτε στο 26%; Και μετά αυξήθηκε 2% επί της εποχής μας. Είναι δυνατόν να λέτε ότι δεν καταστράφηκε η μεσαία τάξη από τη μεγάλη κρίση χρεοκοπίας αλλά καταστράφηκε όταν είχε ανάπτυξη 2%. Ποια οικονομικά τα λένε αυτά;», σχολίασε ο κ. Τσακαλώτος, απευθυνόμενος στον Υφυπουργό Οικονομικών και πρόσθεσε: «Υπάρχει και το “στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό”. Εσείς με τις δικές σας πολιτικές φέρατε τη μεσαία τάξη εκεί που είναι αλλά δεν θα τη φέρετε εκεί που λέτε τώρα γιατί άλλοι είναι οι σκοποί σας», κατέληξε.

Ο κ. Σκυλακάκης πάντως πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση και βάλλοντας κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «30 χρόνια σας θυμάμαι να λέτε ξοδέψτε. Σας θυμάμαι να το λέτε αυτό και στις ευρωεκλογές του 2009 .Πράγματι έπεσε 26% το ΑΕΠ συνέπεια της κρίσης. 16% μόνος σας όμως χρεώσατε το λαό επιπλέον αυτού που ζητούσε ο Σόιμπλε».

Πηγή: skai.gr