Σε διακομματικό διάλογο για την επιδότηση του Τύπου καλεί τα κόμματα η κυβέρνηση

Ανακαλείται η από 12.12.2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση υπαγωγής δικαιούχων στο σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας κάλεσε τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για τα θέματα Τύπου τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019, στις 11:30 πμ στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης προκειμένου «να εκφράσουν, αν το επιθυμούν, τις προτάσεις τους».

«Με έκπληξη διάβασα την ανακοίνωση του νυν Εκπροσώπου Τύπου και του πρώην αρμόδιου Υφυπουργού της προηγούμενης Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων έκδοσης εφημερίδων πανελλήνιας κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ' αριθμ. 338/12.12.2019) εφαρμόζει πλήρως όσα ψήφισε και υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση (σχετ. άρθ. 51 του ν. 4609/2019/ΦΕΚ 67/Α' και παρ. 7 της υπ' αριθμ. 107/18.06.2019/ΦΕΚ 2355/Β' ΚΥΑ)», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Συμπλήρωσε πως «επειδή, όμως, φαίνεται ότι κάποιοι ''ξέχασαν'' τι υπέγραψαν και αλλάζουν γνώμη για αυτό που οι ίδιοι πρότειναν και ψήφισαν» ανακαλείται η απόφαση.

Χαρίτσης: Ο κ. Πέτσας προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα» και πως η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση της Δευτέρας «θα έχει ως μοναδικό σκοπό την διασφάλιση της ενίσχυσης του Τύπου, με γνώμονα τον σεβασμό στην ελευθεροτυπία αλλά και στην δημοσιογραφική δεοντολογία».

«Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ότι δηλαδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να χρηματοδοτήσει το Μακελειό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφενός αποσύρει συνολικά το πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου και, αφετέρου, επιχειρεί να ρίξει λάσπη στον ανεμιστήρα. Ωστόσο, τα γεγονότα είναι ξεροκέφαλα, όσα επικοινωνιακά τρικ κι αν σκαρφιστεί η κυβέρνηση της ΝΔ», σχολίασε ο κ. Χαρίτσης.

Αναφέρει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε τροποποίηση στην ΚΥΑ που είχε εκδόσει η προωηγούμενη κυβέρνηση με συνέπεια να «μπορούν να είναι δικαιούχοι ακόμα και ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τους εργαζόμενους τους ή που δεν έχουν ρυθμίσει οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».Επίσης σημειώνει ότι στην αρχική ΚΥΑ υπήρχε ρητή αναφορά ότι η ύλη των εφημερίδων που επιδοτούνται θα πρέπει μεταξύ άλλων, να μην θίγουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. «Με τη χθεσινή τους απόφαση, θεωρούν ότι το Μακελειό δεν θίγει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ότι επομένως πρέπει και μπορεί να χρηματοδοτείται με χρήματα του ελληνικού λαού. Επιπλέον, με την τροποποίηση αυτή, επιτρέπουν ακόμη και σε εφημερίδες στοιχηματικού ενδιαφέροντος να ενταχθούν στο Πρόγραμμα ενίσχυσης του Τύπου», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης.

Οι πρώτες ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΚΥΑ

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την εν λόγω ΚΥΑ χρηματοδοτεί την εφημερίδα «Μακελειό».

«Η παροχή δημόσιου χρήματος σε μια φυλλάδα που βρίθει ακροδεξιών, ρατσιστικών και πολλές φορές ανοιχτά φιλοχουντικών απόψεων, είναι μια άκρως προκλητική ενέργεια. Η κυβέρνηση έχει την πλήρη πολιτική ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους δίνονται χρήματα από τα ταμεία του δημοσίου ως επιχορήγηση, και οι επιχειρήσεις που επιχορηγούνται δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, προϋπόθεση που εξασφαλίζει πρωτίστως τα συμφέροντα του Δημοσίου», σχολίασε από την πλευρά του ο Λευτέρης Κρέτσος, πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, για την Υπαγωγή Δικαιούχων στο Πρόγραμμα ενίσχυσης εφημερίδων πανελλαδικής κυκλοφορίας.

Πηγή: Skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ