Νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών – Τα υπέρ και τα κατά. Τι υποστήριξαν πανεπιστημιακοί για το θέμα

της Ιωάννας Μάνδρου

Με τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αλλά και την συνταγματική αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε και ως προς το σκέλος των ρυθμίσεων για την ποινική ευθύνη των υπουργών να βρίσκονται στην επικαιρότητα, η ακαδημαϊκός, και πρώην πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα- Μπενάκη και διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί, μετείχαν σε ημερίδα για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

Την ενδιαφέρουσα συζήτηση διοργάνωσε το περιοδικό της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών "Νομικός Παλμός", ενώ τοποθετήθηκε για την εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών τις τελευταίες δεκαετίες και η υπογράφουσα δημοσιογράφος, που συντόνισε κιόλας την εκδήλωση.

Η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, που διετέλεσε, όπως ανέφερε, επί 28 χρόνια μέλος όλων των προανακριτικών επιτροπών που συστήθηκαν από τη δεκαετία του 80, μετέφερε στο κατάμεστο από φοιτητές ακροατήριο, την εμπειρία του βουλευτή, που καλείται να αναλάβει ρόλο εισαγγελέα, υποστηρίζοντας είτε την κατηγορία είτε τον ελεγχόμενο πολιτικό.

Η κυρία Μπενάκη, μίλησε για "διχασμό των βουλευτών, ακόμα και για σύγκρουση καθηκόντων" αναλύοντας τις υπέρμετρες δυσκολίες με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι βουλευτές των προανακριτικών επιτροπών, όταν καλούνται να ισορροπήσουν ανάμεσα στον ανεξάρτητο ρόλο του εισαγγελέα ενώ παράλληλα είναι μέλη κοινοβουλευτικών ομάδων με δεδομένες θέσεις.

Η πρώην πρόεδρος και ακαδημαϊκός μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην πράξη ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, θέμα εκ των πραγμάτων δυσχερές, πτυχές του οποίου επιχειρήθηκε να βελτιωθούν με την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο καθηγητής του Ποινικού Δικαίου Ηλίας Αναγνωστόπουλος τάχθηκε υπέρ της άποψης η Ολομέλεια των Εφετών να ασκεί τη δίωξη κατά υπουργού, ενώ τόνισε ότι ήταν θετική η πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση ως προς την κατάργηση της σύντομης παραγραφής των υπουργικών αδικημάτων, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για τη ρύθμιση που πλέον ισχύει – με το νέο σύνταγμα-ώστε οι πολιτικοί για τα αδικήματά τους να έχουν τις παραγραφές των απλών πολιτών.

Επιφυλάξεις επίσης εξέφρασε και ο καθηγητής του συνταγματικού δικαίου Σπ. Βλαχόπουλος για τη νέα συνταγματική ρύθμιση που προβλέπει την κοινή παραγραφή και για τα αδικήματα των υπουργών ( 20ετία για τα κακουργήματα) επισημαίνοντας τον κίνδυνο να στοχοποιηθούν στο μέλλον, μετά από χρόνια, αδύναμοι πολιτικοί.

Για την πρακτική εφαρμογή του νόμου περί ευθύνης υπουργών τα τελευταία χρόνια, ξεκινώντας από την υπόθεση Κοσκωτά και φθάνοντας ως τα σήμερα, τις δυσχέρειες που εμφανίστηκαν στην πράξη και τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν από τη νέα συνταγματική αναθεώρηση για την παραγραφή των αδικημάτων των υπουργών μίλησε και η δημοσιογράφος της "Καθημερινής" Ιωάννα Μάνδρου που έχει καλύψει δημοσιογραφικά όλες τις πολιτικού ενδιαφέροντος υποθέσεις από το τέλος της δεκαετίας του 80 ως σήμερα.

Kατάμεστη η αίθουσα του ΔΣΑ από φοιτητές. Η Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, οι πανεπιστημιακοί Ηλ. Αναγνωστόπουλος, Σπ. Βλαχόπουλος, ο Νικος Μάλαμας από τον Νομικό Παλμό και η υπογράφουσα.