Λιβανός: Ιστορικό χρέος της Ελληνικής πολιτείας η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες ομογενείς

«Επιτέλους η πατρίδα διορθώνει μια αδικία για τους Έλληνες της Διασποράς που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της γης και δίνουν τη σταθερή στήριξη τους στη πατρίδα όποτε χρειαστεί. Με αυτό το νομοσχέδιο η ελληνική Πολιτεία αποπληρώνει ένα ιστορικό χρέος απέναντί τους, αλλά και απέναντι στους νέους που έφυγαν με τη κρίση. Κάνουμε το ελάχιστο σε αυτούς, δίνοντάς τους το δικαίωμα να ψηφίσουν από το τόπο στον οποίο τους έσπρωξε η ζωή».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας.

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός, «η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της συναίνεσης που μπορεί το πολιτικό σύστημα να πετύχει», ενώ επεσήμανε ότι «για να γίνει πράξη το δικαίωμα ψήφο στους Έλληνες ομογενείς, απαιτήθηκε από όλους να κάνουν ένα βήμα ωρίμανσης».

«Προφανώς δεν είναι η βέλτιστη λύση, Η θέση μας ήταν να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, να μην εμποδίζονται να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους. Να μπορούν μέσω επιστολικής ψήφου όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Δεν είχαμε όμως τις απαιτούμενες ψήφους», είπε και πρόσθεσε: «Οι επιλογές ήταν δύο. Ή να επιμείνουμε δογματικά στη θέση μας παρατείνοντας την αναμονή τους, είτε να αναζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Η παράταξή μας επέλεξε το δύσκολο δρόμο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουμε από τον τόπο διαμονής τους έχοντας μόνο μια απαράβατη κόκκινη γραμμή: Την ισότιμη ψήφο. Να προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα. Έτσι η κυβέρνηση διαμόρφωσε το νομοσχέδιο στη κατεύθυνση των προτάσεων της αντιπολίτευσης, για να διορθωθεί μια ιστορική αδικία. Δεν άξιζε να αφήσουμε να χαθεί αυτή η ευκαιρία, έστω και με περιορισμούς ανεκτούς κατά το Σύνταγμα».

«Το μέλλον είναι μπροστά μας. Σήμερα κάνουμε την αρχή έχοντας στο νου μας ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο» ανέφερε ο κ. Λιβανός.

«Το νομοσχέδιο ενσαρκώνει το τι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί όταν αφήνουμε στην άκρη τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, βάζοντας πάνω από όλα το εθνικό συμφέρον. Γιατί οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Οι καιροί είναι κρίσιμοι, η ενότητα είναι αναγκαία και η ψήφος για τους Έλληνες της Διασποράς είναι αναγκαίο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Το νομοσχέδιο έπρεπε να ψηφιστεί από τους 300 βουλευτές. Ας το ψηφίσουν έστω 291, αυτό θα αποτελούσε ένα τέλειο μήνυμα προς όλους σε μια περίεργη εποχή», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ