Κριτική στον Κόρμπιν από βουλευτές του και από τον Τόνι Μπλερ

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σφοδρή κριτική στον Τζέρεμι Κόρμπιν για το απογοητευτικό εκλογικό αποτέλεσμα άσκησαν πολλοί από τους βουλευτές του κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εργατικού Κόμματος το βράδυ της Τρίτης.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα και αναφορές στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Κόρμπιν κατηγορήθηκε από τους βουλευτές της κεντροαριστερής πτέρυγας του κόμματος για προσφορά ενός ακραίως αριστερού και αναξιόπιστου κυβερνητικού προγράμματος προς τους ψηφοφόρους και για προσωπικό έλλειμμα αξιοπιστίας.

Πολλοί βουλευτές, εξάλλου, δήλωσαν θυμωμένοι για το γεγονός ότι ο ηγέτης τους δεν ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ευθύνη για αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα που ήταν το χειρότερο για τους Εργατικούς από το 1935.

Η βουλευτής Ρέιτσελ Ριβς είπε απευθυνόμενη στον κ. Κόρμπιν κατά την τεταμένη δίωρη συνεδρίαση: «Έχουμε ακούσει πολλούς λόγους για την εκλογική ήττα, αλλά ο πραγματικός λόγος ήσουν εσύ. Το μεγαλύτερη βαρίδι στην ψήφο μας ήσουν εσύ και οι πολιτικές που πρόσφερες ήταν οικονομικά αναλφάβητες. Χρειαζόμαστε ριζική αλλαγή, χρειαζόμαστε ένα κόμμα και έναν ηγέτη που η χώρα μπορεί να εμπιστευθεί».

Αρκετοί ήταν επίσης οι βουλευτές που προειδοποίησαν τον Τζέρεμι Κόρμπιν και τους συν αυτώ να μην επιχειρήσουν να «αλλοιώσουν» την εσωκομματική διαδικασία διαδοχής ώστε να αναδειχθεί νέα ηγέτιδα η βασική υποψήφια της αριστερής πτέρυγας Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι, σκιώδης Υπουργός Επιχειρήσεων και «προστατευόμενη» του κ. Κόρμπιν και του σκιώδους Υπουργού Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ

Το ίδιο μήνυμα έστειλε το πρωί της Τετάρτης και ο πρώην ηγέτης και πρωθυπουργός του κόμματος Τόνι Μπλερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η ήττα σε αυτές τις εκλογές «δεν ήταν μία συνηθισμένη ήττα», καθώς δείχνει πως οι Εργατικοί κινδυνεύουν να πάψουν να είναι κόμμα διεκδίκησης της εξουσίας.

«Το αποτέλεσμα μάς έχει ντροπιάσει», σχολίασε ο κ. Μπλερ, κατηγορώντας τη σημερινή ηγεσία του κόμματος για μια προεκλογική εκστρατεία που ήταν «συνδυασμός άστοχης ιδεολογίας και ανίατης ανικανότητας», καθώς και για «σχεδόν κωμική αναποφασιστικότητα».

Σημείωσε ότι δε μέμφεται τον Τζέρεμι Κόρμπιν «ως άτομο», αλλά τόνισε ότι το πολιτικό πιστεύω του ανδρός, το οποίο περιέγραψε ως «οιωνεί επαναστατικό σοσιαλισμό», δεν μπόρεσε και δε θα μπορέσει ποτέ να προσελκύσει τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους των Εργατικών.

Συμπλήρωσε ο κ. Μπλερ: «Η κατάληψη του Εργατικού Κόμματος από την άκρα αριστερά το μετέτρεψε σε ένα εξιδανικευμένο κίνημα διαμαρτυρίας».

Κριτική στον Τζέρεμι Κόρμπιν περί «υπερβολικού φόρτου πολιτικών εξαγγελιών» στο προεκλογικό μανιφέστο των Εργατικών και για αποτυχία αντιμετώπισης των καταγγελιών για φαινόμενα αντισημιτισμού στο κόμμα ασκεί και ο σκιώδης Υπουργός Brexit σερ Κιρ Στάρμερ, με άρθρο του στον Guardian.

Ο σερ Κιρ, πάντως, δηλώνει ότι δεν πρέπει το αποτέλεμα να απομακρύνει πλήρως το κόμμα από τη ριζοσπαστική του ατζέντα, μια δήλωση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να μην αποξενώσει τους υποστηρικτές του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς στο ίδιο άρθρο επιβεβαιώνει ότι εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Την ίδια πιθανότητα έχουν επιβεβαιώσει ότι εξετάζουν επίσης οι Υβέτ Κούπερ, Λίζα Νάντι και Τζες Φίλιπς. Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι την ηγεσία θα διεκδικήσει και η κα Λονγκ-Μπέιλι.

Η έτερη δημοφιλής εκπρόσωπος της αριστερής πτέρυγας, Άντζελα Ρέινερ εμφανίζεται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες διατεθειμένη να μη διεκδικήσει την ηγεσία, αλλά το ρόλο της αναπληρώτριας ηγέτιδος στο πλευρό της στενής της φίλης Ρεμπέκα Λονγκ-Μπέιλι.