Βουλή: Ψηφίστηκε με 158 «ναι» ο προϋπολογισμός του 2020

Ναντίν Χαρδαλιά- skai.gr

Με 158 «ΝΑΙ» από την κυβερνώσα πλειοψηφία έναντι 139 «ΟΧΙ» από σύσσωμη την αντιπολίτευση, εγκρίθηκε από τη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός 2020, που ενέχει παραδοσιακά και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στα αξιοσημείωτα η ευρύτερη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, που καταγράφηκε, στα κονδύλια για τις αμυντικές δαπάνες, οι οποίες εγκρίθηκε με πλειοψηφία 250 βουλευτών, έναντι 39 που καταψήφισαν και 8 που δήλωσαν «παρών».

Τις δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης στήριξαν εκτός από την κυβερνώσα πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση, μετά και την προφορική συμφωνία που είχαν κάνει από βήματος της Βουλής ο πρωθυπουργός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συναίνεση στα κρίσιμα ζητήματα εθνικής άμυνας εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλην των εξόδων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που παραδοσιακά υπήρχε σύγκλιση, σύμπνοια κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης στις αμυντικές δαπάνες είχε να σημειωθεί πολλά έτη πριν από την κρίση που κάτι τέτοιο αποτελούσε κάτι σαν άτυπη παράδοση.

Αρνητικά σχολιάστηκε στους διαδρόμους της Βουλής η επιλογή του ΚΙΝΑΛ και της Προέδρου του, Φώφης Γεννηματά να πει «ΟΧΙ» σε όλα συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών δαπανών παρότι νωρίτερα είχε επισημάνει την ανάγκη συναίνεσης και χάραξης εθνικής γραμμής.

Την πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% (30% συνολικά), σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες, και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης ανακοίνωσε επισήμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμού του νέου έτους. «Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς, ξέρω ότι μέχρι στιγμής οι μισθωτοί δεν έχουν ωφεληθεί στο βαθμό που περίμεναν από τις πολιτικές μας, ειδικά αυτοί με εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, αυτό όμως αλλάζει» σχολίασε.

Τίποτα καλό δεν προβλέπει για τους πολλούς, την Υγεία, την Παιδεία, το κοινωνικό κράτος ή τη μεσαία τάξη ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2020 σύμφωνα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στη Βουλή, έκανε λόγο για «προϋπολογισμό ταξικής μονομέρειας, νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας και πολιτικής απάτης».

«Όχι στον εφησυχασμό. Εγρήγορση, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι ακριβώς συζητάμε. Ο κύκλος των παραχωρήσεων πρέπει να κλείσει. Η Ελλάδα δεν είναι ο αδύναμος κρίκος», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής.

Τα οφέλη του Προϋπολογισμού που φέρνετε στη Βουλή προς ψήφιση καρπώνεται μόνο το μεγάλο κεφάλαιο. Συρρικνώνετε με κάθε τρόπο τους μισθούς και μετατρέπετε τους Έλληνες εργαζόμενους στους φτωχότερους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε από πλευράς του ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, επεφύλαξε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός της για το 2020, διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιών, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική λύση αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. «Έχω για τους πρώην συντρόφους μου πολλά ράμματα για τη γούνα τους, λόγω της ηττοπάθειας, και τις τύψεις τους. Αλλά δεν θα σας αφήσω να παρουσιάζεστε ως τιμητές για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της λογικής και έφεραν σε απόγνωση τον λαό», επισήμανε ο κ. Βαρουφάκης.

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος είπε πως είναι εκ των πραγμάτων καταδικασμένος να αποτύχει ενώ έκανε λόγο για «έωλα νούμερα».