Τέστ για Τουρκία: Έρευνες γαλλικού πλοίου νοτιοδυτικά Κρήτης έως ανατολικά Ρόδου

τουρκία

Θα πραγματοποιήσει νηοψία η Τουρκία στο γαλλικό πλοίο ή όχι

Προετοιμασμένη για τις εξελίξεις ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο του 2020 είναι η Αθήνα καθώς τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί έρευνες σε έκταση νοτιοδυτικά της Κρήτης έως ανατολικά της Ρόδου από ερευνητικό πλοίο υπό γαλλική σημαία για λογαριασμό τρίτης χώρας, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής.

Στην Αθήνα, αναφέρει το δημοσίευμα, υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς έτσι όπως ερμηνεύει η Άγκυρα τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης το τουρκικό ναυτικό θα έχει δικαίωμα να πραγματοποιήσει νηοψία στην ζώνη και συγκεκριμένα σε περιοχή που ξεκινά από τα νοτιανατολικά της Κρήτης με πορεία προς τα νοτιοδυτικά προς τη Λιβύη.

Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζει την επόμενη κίνησή της με στόχο τη συγκρότηση ενός διπλωματικού μετώπου κατά της τουρκικής προκλητικότητας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρίχνει λάδι στη φωτιά με νέες εμπρηστικές δηλώσεις.
«Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς δε θέλουμε να πολεμήσουμε με κανένα, αλλά αν χρειαστεί να προστατεύσω τα πλοία μου θα πάρω όλα τα απαραίτητα μέτρα, όποια και να είναι αυτά» ,αναφέρει.

Η Τουρκία προβαίνει για πολλοστή φορά τις τελευταίες ημέρες σε κλιμάκωση των προκλήσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν να υποστηρίζει ότι έχει στείλει ήδη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών.


Πηγή