Οι διάλογοι και το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν

24 ώρες μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη Ερντογάν στο Λονδίνο, οι διάλογοι που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν ανάγλυφα τη διάθεση των δύο πλευρών να παραμείνουν στις θέσεις τους, καταγράφοντας τις διαφωνίες τους, με φόντο και την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό της ΑΟΖ των δύο χωρών.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να λάβουμε γνώση της συμφωνίας που υποστηρίζετε ότι υπογράψατε με την Λιβύη.

Ερντογάν: Θα μπορούσατε να την λάβετε από τον Λίβυο πρέσβη, αλλά τον απομακρύνατε…

Μητσοτάκης: Αφού βρισκόμαστε εδώ, γιατί να την ζητάμε από αλλού και δεν μας την δίνετε εσείς;

Ερντογάν:Δεν μπορώ να την δώσω. Θα κατατεθεί στο τουρκικό Κοινοβούλιο.

Η συζήτηση για το προσφυγικό

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Πρωθυπουργός έθεσε ευθέως στον πρόεδρο της Τουρκίας και την μη τήρηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό από την πλευρά της Άγκυρας.

Μητσοτάκης: Το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές λιμενικές αρχές δεν συνεργάζονται, σαν να αδιαφορούν για την αύξηση των ροών ή να κλείνουν τα μάτια σαν να τις ενθαρρύνουν κιόλας. Χωρίς αυτή τη συνεργασία δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, με βάση τα όσα μετέφερε ο ίδιος σε τούρκους δημοσιογράφους.

Ερντογάν:Εσύ μου λες πως έχεις πρόβλημα με το προσφυγικό και μου λες τι να κάνω εγώ. Σε πρώτη φάση να πω πως είσαι μέλος της Ε.Ε. Πρώτα στρίμωξε την Ε.Ε., κάνε μια μεγάλη προσπάθεια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκαθάρισε στον τούρκο Πρόεδρο ότι αν η αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό οφείλεται στην ανάγκη επιπλέον χρηματοδότησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να στηρίξει το αίτημα αυτό.

Μητσοτάκης: Θα μπορούσε να βοηθήσει η Ελλάδα ώστε να γίνουν δομές στην Τουρκία ή να χρηματοδοτηθεί η γειτονική χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αν η Τουρκία δεν συνεργάζεται, αν η Τουρκία δεν κάνει κάτι για να ελέγξει από το δικό της έδαφος, τις ροές, τότε αυτό δεν μπορεί να γίνει.

Σύμφωνα με τούρκους δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην επιπλέον πίεση προς την ΕΕ.

Ερντογάν: Μας στείλατε 2000 πρόσφυγες και τους πήραμε. Δεν σας τους στείλαμε πίσω. Άρα η δουλειά αυτή μπορεί να γίνει με αμοιβαία υποστήριξη. Εσείς έχετε ένα πλεονέκτημα, είστε μέλος της Ε.Ε. Γι αυτό και οι συνεργάτες μας με αυτή την αμοιβαία υποστήριξη να συνεχίσουν τις εργασίες τους.

Η αναφορά Ερντογάν στον ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκάλεσε στην ελληνική αντιπροσωπεία η αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν στον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο επιχείρησε να συνδέσει με μέλη κουρδικών οργανώσεων. Τη σχετική αναφορά έδωσε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος στην δημοσιότητα.

Ερντογάν: Κοιτάξτε, όλα τα μέλη του DHKP-C, του PKK-YPG, της FETO έρχονται συνέχεια σε σας. Και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το καταφύγιο τους. Αυτό που περιμένουμε από εσάς είναι να πάρετε θέση απέναντι τους. Να ξέρετε η στήριξη σας αυτή θα αυξήσει τη στήριξη μας προς την πλευρά σας. Θα μας βοηθήσει να κινηθούμε πιο θετικά στο προσφυγικό.

Μητσοτάκης:Εμείς έχουμε υπηρεσίες ασφαλείας που κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στους ισχυρισμούς Ερντογάν:

«Η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Ελλάδα ως χώρα που δήθεν προστατεύει τρομοκράτες είναι διαχρονική, όπως πάγια είναι και η απάντηση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Ελπίζουμε αυτή να δόθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση από τον Πρωθυπουργό που εμφανίστηκε να κρατά ίσες αποστάσεις».

Η κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Επικριτικά ήταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν.

«Η διαπίστωση του Πρωθυπουργού στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση ότι η βελτίωση των σχέσεων μπορεί να βασίζεται ισότιμα στην ‘’καλή διάθεση’’ των δυο πλευρών, είναι επιεικώς ατυχής, ιδίως όταν η μια πλευρά παραβιάζει συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο και η άλλη ζητά την εφαρμογή του», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών ζήτησε για μια ακόμη φορά η Φώφη Γεννηματά. «Γνωρίζετε ποια είναι η γραμμή που πορεύεται κυβέρνηση; Εγώ δεν τη γνωρίζω και γι' αυτό ζητώ τη σύγκλιση του συμβούλιου των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ στον ΑΝΤ1.

«Καμιά θετική εξέλιξη για το λαό μας δεν μπορεί να προκύψει από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, την ώρα που κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα με την αυθαίρετη συμφωνία με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε αυτό το περιβάλλον, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να συγκληθεί και το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής.

Πηγή: skai.gr