ΟΗΕ: Αιφνίδια παρέμβαση Κίνας και Ρωσίας υπέρ Βόρειας Κορέας

οηε

Κίνα και Ρωσία υπέβαλαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την άρση μέρους των κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας με σκοπό τη «βελτίωση» της ανθρωπιστικής κατάστασης και του «βιοτικού επιπέδου του άμαχου πληθυσμού».

Παράλληλα, το σχέδιο απόφασης χαιρετίζει τη «συνέχιση του διαλόγου» μεταξύ των ΗΠΑ και των βορειοκορεάτικων Αρχών σε «όλα τα επίπεδα», με σκοπό την «αποκατάσταση νέων σχέσεων» μεταξύ των δύο κρατών, την «οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης» και την επίτευξη «διαρκούς και σταθερής ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο κατά στάδια και με συγχρονισμένο τρόπο».

Το σχέδιο απόφασης, το οποίο περιήλθε σε γνώση ή στην κατοχή ειδησεογραφικών πρακτορείων, προβλέπει επίσης την εξαίρεση των διακορεατικών σιδηροδρομικών συνδέσεων και κοινών οδικών έργων της Βόρειας και της Νότιας Κορέας από τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

Συγκλίνουσες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του σχεδίου αυτού και προεξόφλησαν ότι δεν πρόκειται να γίνει σύντομα.

Άμεση αντίδραση από ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον, η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν σχεδόν άμεση: το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε στέλεχος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, δεν πρέπει να εξετάσει την «πρόωρη ανακούφιση από τις κυρώσεις» της Βόρειας Κορέας την ώρα που η Πιονγιάνγκ «απειλεί να προχωρήσει σε κλιμακούμενες προκλήσεις και αρνείται να γίνουν συναντήσεις για να συζητηθεί η αποπυρηνικοποίηση».

Το σχέδιο του Πεκίνου και της Μόσχας προτείνει να αρθούν οι κυρώσεις στις εξαγωγές θαλασσινών, υφασμάτων, αγαλματιδίων και άλλων ειδών και στις εισαγωγές ειδών όπως εκσκαφείς, μικρά τρακτέρ και άλλα μηχανήματα, μεταξύ άλλων.

Ο κατάλογος των προϊόντων στα οποία οι κυρώσεις προτείνεται να αρθούν αναλύεται σε τρισέλιδο παράρτημα. Ρωσική διπλωματική πηγή εξήγησε ότι ο σκοπός του κειμένου που προτάθηκε είναι να ενθαρρυνθεί η συνέχιση του διαλόγου μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγιάνγκ.

Ακόμη, το κείμενο καλεί να «ξαναρχίσουν το ταχύτερο οι συνομιλίες του σχήματος των έξι» (ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ) που είχαν αρχίσει το 2003 αλλά από τις οποίες αποσύρθηκε η Πιονγιάνγκ το 2009.

Η κίνηση κατέλαβε εξαπίνης αρκετές διπλωματικές αντιπροσωπείες στον ΟΗΕ. Το μέλλον του κειμένου μοιάζει πολύ αβέβαιο. Τη σύνταξη των αποφάσεων για τη Βόρεια Κορέα συνήθως αναλαμβάνει η αμερικανική διπλωματική αντιπροσωπεία και η ρωσοκινεζική πρωτοβουλία είναι από λίγο ως πολύ πρωτοφανής, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Η πρόταση υποβλήθηκε την ώρα που οι επαφές ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, που άρχισαν με θεαματικό τρόπο το 2018, βρίσκονται σε απόλυτο αδιέξοδο, μετά την παταγώδη αποτυχία τον Φεβρουάριο της συνόδου κορυφής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο Ανόι του Βιετνάμ.

Η Ουάσιγκτον απαιτεί η Βόρεια Κορέα να απεμπολήσει το σύνολο του πυρηνικού οπλοστασίου της, να προχωρήσει σε «πλήρη και επαληθεύσιμο» πυρηνικό αφοπλισμό, ενώ η Πιονγιάνγκ αξιώνει να υπάρξει άμεση άρση τουλάχιστον μέρους των διεθνών κυρώσεων οι οποίες στραγγαλίζουν την οικονομία της και η αποπυρηνικοποίηση να προχωρά παράλληλα με την άρση περισσότερων κυρώσεων.

Η Βόρεια Κορέα έχει προειδοποιήσει ότι αναμένει νέα αμερικανική πρόταση ως τα τέλη της χρονιάς, σε διαφορετική περίπτωση διαμηνύει πως θα κινηθεί σε «διαφορετική» κατεύθυνση, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Μαρκ Έσπερ προεξόφλησε χθες Δευτέρα ότι η Πιονγιάνγκ θα προχωρήσει σε νέες δοκιμές πυραύλων ή/και πυρηνικών όπλων εάν δεν «ικανοποιηθούν» οι απαιτήσεις της, εν μέσω των ανησυχιών πως οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα οδεύουν να μπουν ξανά σε τροχιά σύγκρουσης.

«Ακούμε να γίνεται λόγος για δοκιμές. Νομίζω ότι είναι πιθανές, εάν [οι Βορειοκορεάτες ηγέτες] δεν νιώσουν ικανοποιημένοι», είπε ο Έσπερ εν πτήσει από το Λουξεμβούργο προς την Ουάσιγκτον.

Ο Έσπερ διαβεβαίωσε πως είναι «εξοικειωμένος» με τις «τακτικές» εκφοβισμού της Βόρειας Κορέας και προέτρεψε την Πιονγιάνγκ να «σοβαρευτεί και να καθίσει στο τραπέζι να συζητήσουμε μια πολιτική συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου», χωρίς να κάνει καμία αναφορά στο θέμα των οικονομικών κυρώσεων.


Πηγή