Ναυτικές δυνάμεις Τουρκίας μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου στηρίζουν συμφωνία με Λιβύη

τουρκίας

Τις ναυτικές της δυνάμεις στέλνει η Τουρκία προκειμένου να πραγματοποιήσουν άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, οριοθετώντας έτσι τα τουρκικά επεκτατικά σχέδια για την ανακήρυξη της ΑΟΖ με τη Λιβύη με την οποία ακυρώνει την Ελλάδα στην Ανατ. Μεσόγειο και ακρωτηριάζει την κυριαρχία Δωδεκανήσων, Κρήτης και Κύπρου.

Όπως φαίνεται στον τουρκικής έμπνευσης χάρτη η περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου είναι ζωτικής σημασίας για τα τουρκικά σχέδια της ΑΟΖ με τη Λιβύη.

Έτσι η Τουρκία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι πρόκειται να προχωρήσει σε ασκήσεις δεσμεύοντας περιοχή νότια της Ρόδου και ανατολικά της Καρπάθου.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό η Τουρκία προγραμματίζει άσκηση για τις 2 Δεκεμβρίου, διάρκειας 4 ωρών στις περιοχές που έχει εκδώσει Navtex.

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απηύθυνε αυστηρό τελεσίγραφο στον πρέσβη της Λιβύης, μετά το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία.

Αυτό που επισημαίνουν Τούρκοι αναλυτές είναι από εδώ και στο εξής η ναυτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και νότια της Κρήτης θα είναι μόνιμη.

Μια τέτοια τουρκική κίνηση θα αποτελέσει μέγιστη πρόκληση για την Ελλάδα η οποία θα πρέπει να αποφασίσει πως και με ποια πολιτική θα υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή απλώς θα περιορίζεται σε λόγια εσωτερικής κατανάλωσης και στο ρόλο του «ψύχραιμου παρατηρητή», και του “πυλώνα σταθερότητας“, όπου έχει αποκτήσει και σχετική ειδίκευση στο να παρατηρεί ψύχραιμα και χωρίς να χαλάει τη ζαχαρένια της να διαμορφώνονται νέα τετελεσμένα.


Πηγή