«Λουκέτο» στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο

πρεσβεία

Αποχωρούν για «λόγους ασφαλείας» οι διπλωμάτες . Δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Σαράτζ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης με πολλά ερωτηματικά στο παρασκήνιο. Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο έβαλε «λουκέτο» επ’ αόριστον για «λόγους ασφαλείας». Αξίζει να σημειωθεί πως οι Λίβυοι διπλωμάτες στην Αίγυπτο δεν αναγνωρίζουν την φιλοτουρκική κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράτζ στην Τρίπολη.

Ενόψει κλιμάκωσης λόγω της υπό εξέλιξης επιχείρηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού για ανακατάληψη της Τρίπολης, είναι τρίτοι παράγοντες, όπως η Τουρκία, μέσω και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που υποστηρίζει, να απειλεί όσους αντιτίθενται στον GNA και αποτελούν εμπόδιο για την υλοποίηση των άνομων τουρκικών σχεδίων.

Φυσικά μέχρι τώρα μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τα αίτια της διακοπής λειτουργίας της πρεσβείας στην Αίγυπτο και την αποχώρηση των Λίβυων διπλωματών.

“Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αίγυπτο ανακοινώνει ότι κλείνει τις πόρτες της επ’ αόριστον από σήμερα”, μεταδίδουν λιβυκά ΜΜΕ. Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αιγύπτου ανέφερε λόγους ασφαλείας για το κλείσιμο.

H πρεσβεία δεν έδωσε κανένα λόγο για το κλείσιμο, αλλά το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA της Αιγύπτου ανέφερε “λόγους ασφαλείας” για τη μετακίνηση. Χθες η αιγυπτιακή αγγλόφωνη εφημερίδα «Egypt Today», μετέδιδε πως «η διπλωματική αποστολή της Λιβύης τονίζει την πλήρη υποστήριξή της προς τον λαό της Λιβύης, τον Εθνικό Στρατό και το εκλεγμένο Κοινοβούλιο».

Στη δήλωση όπως καταγράφεται από την εφημερίδα, «όλοι οι διπλωματικοί υπάλληλοι της Λιβύης στην Αίγυπτο επιβεβαίωσαν ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας μετά την υπογραφή αντιφατικών συμφωνιών με την Τουρκία», καθώς «η συμφωνία αυτή τάσσεται ενάντια στα δικαιώματά τους, παραβιάζει την κυριαρχία της χώρας τους και σπαταλά τον πλούτο της προς όφελος των Τούρκων».

Τέλος, οι Λίβυοι διπλωμάτες στην Αίγυπτο «κάλεσαν επίσης όλες τις διπλωματικές αποστολές σε ολόκληρο τον κόσμο να τους ακολουθήσουν».

The Libyan embassy in Egypt announces that it is closing its doors indefinitely starting today.#Libya pic.twitter.com/n2oR1SgDwe

— LibyaReview (@LibyaReview) December 15, 2019

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα ζητήσει άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ

Ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης θα ζητήσει άρση αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ και δηλώνει ότι «η κυβέρνηση του Σάρατζ δεν είναι εξουσιοδοτημένη να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες», όπως αναφέρεται στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today».

Ο Πρόεδρος του Λιβυκού Κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ επισημαίνει παράλληλα ότι θα ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας του Σάρατζ κατά την προσεχή συνεδρίαση του Αραβικού Κοινοβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Ο κ. Σάλεχ στις δηλώσεις του στην «Egypt Today» καταδίκασε εκ νέου τις τελευταίες συμφωνίες μεταξύ Σάρατζ και Τουρκίας για την ασφάλεια και τη ναυτιλία, τονίζοντας ότι οι συμφωνίες αυτές είναι άκυρες, εφόσον το Κοινοβούλιο δεν τις έχει εγκρίνει.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη στάση της Αιγύπτου, ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής «εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, το οποίο απέρριψε τελείως τις τελευταίες συμφωνίες» και «επιβεβαίωσε τη μεγάλη του εμπιστοσύνη στην ηγεσία και τον λαό της Αιγύπτου, παροτρύνοντας την Αίγυπτο να χρησιμοποιήσει τον κεντρικό περιφερειακό της ρόλο και την επιρροή της για να αρθεί η αναγνώριση της εθνικής κυβέρνησης συμφωνίας και του προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης».

«Κάθε συμφωνία που έχει υπογραφεί από οποιαδήποτε χώρα πρέπει να κυρωθεί από τη νομοθετική αρχή προκειμένου να τεθεί σε ισχύ», προσέθεσε ο Πρόεδρος της Λιβυκής Βουλής, καταλήγοντας ότι θα θέσει το θέμα εκτός από το Αραβικό Κοινοβούλιο και σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.


Πηγή