ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ θα χακάρουν Viber, What’s App και άλλες εφαρμογές

ευπ

Για σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας και της ΕΥΠ ώστε να αποκτήσουν ένα πανάκριβο σύστημα που έχει στόχο να αρχίσει να παρακολουθεί άμεσα το Viber, το WhatsΑpp και άλλες δεκάδες εφαρμογές επικοινωνιών μέσω Internet, κάνει λόγο ρεπορτάζ του «Βήματος».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα τέλη Οκτωβρίου κλιμάκιο στελεχών της ΕΥΠ μετέβη στην Αγγλία όπου φαίνεται να παρακολούθησε επίδειξη ενός τέτοιου συστήματος. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του φέρεται να υπάρχει από υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., μεταξύ των οποίων η Αντιτρομοκρατική.

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κρίνει ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας την απόκτηση ενός τέτοιου συστήματος, που χρησιμοποιείται επίσης από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία.

Οι Αρχές υποστηρίζουν ότι το σύστημα αναμένεται να αλλάξει ριζικά τις έρευνες για την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων «που χρησιμοποιούν κατά 70-80% τέτοιου είδους διαδικτυακές εφαρμογές για την επικοινωνία τους».

Ωστόσο, όπως καταλήγει το δημοσίευμα, θα αλλάξει και τον τρόπο επικοινωνιών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που γνώριζαν ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχε δυνατότητα παρακολούθησης του Viber και χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες διαδικτυακές πλατφόρμες για συνομιλίες εμπιστευτικού χαρακτήρα και για ανταλλαγή αρχείων και άλλων δεδομένων.


Πηγή