Αντιφατικές ΗΠΑ: “Πρόκληση” το τουρκολυβικό μνημόνιο, χωρίς αποδοκιμασία της ουσίας του

ηπα

Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ δίνει την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ αποδοκιμάζουν το τουρκολυβικό μνημόνιο, στην πραγματικότητα είναι αντιφατική και αποφεύγει να πάρει θέση επί της νομιμότητας και της ουσίας του, ενώ παίρνει ίσες αποστάσεις από όλες τις πλευρές (Ελλάδα και Τουρκία στο ίδιο τσουβάλι) και τις καλεί να “απέχουν από ενέργειες που μπορεί να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Σε κάθε περίπτωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε διανοείται όχι να λάβει, αλλά και να υπονοήσει τη λήψη πρακτικών μέτρων αναχαίτισης αυτού που ονομάζει τουρκική “προκλητικότητα” και στην πραγματικότητα είναι κήρυξη μιας θαλάσσιας επιδρομής και ενός ιδιόμορφου πολέμου της Τουρκίας σε βάρος Ελλάδας και Κύπρου.

Σύμμαχος” βλέπετε η Ελλάδα των ΗΠΑ αλλά “πιο σύμμαχος” των τελευταίων είναι η Τουρκία!

«Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική» αναφέρει συγκεκριμένα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών. Παρόλα όμως αυτά, κάλεσε «όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή».

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών παρατήρησε ότι «αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης».

Συγκεκριμένα δήλωσε τα εξής:

«Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν γενικά θέση στις διαφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλες τις πλευρές να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε μια ευαίσθητη χρονικά στιγμή. Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μιας λύσης. Ειδικότερα, η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική. Σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από το Λονδίνο, υποστήριξε για μία ακόμη φορά την Τουρκία, ακόμα και την απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα S-400».


Πηγή