Άρση ορίου ομολόγων για τις τράπεζες

Η άρση, από τον Φεβρουάριο, του ορίου ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που μπορούν να διακρατούν οι ελληνικές τράπεζες συμφωνήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στη Φρανκφούρτη.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος και τα επιτελεία των δύο πλευρών, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον σύμβουλο επί ευρωπαϊκών θεμάτων του πρωθυπουργού Δημήτρη Μητρόπουλο να συνοδεύουν τον κ. Μητσοτάκη.

Το όριο βρίσκεται σήμερα στα 8 δισ. ευρώ. Η άρση του αναμένεται να διευκολύνει τις εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου, καθώς θα αυξηθεί η δυνητική ζήτηση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση του κόστους δανεισμού του.

Για τις τράπεζες θα αποφέρει κέρδη, σε περίπτωση που μειωθούν περαιτέρω οι αποδόσεις των τίτλων. Ο περιορισμός εφαρμόστηκε την περίοδο της κρίσης προκειμένου να προστατευτούν οι τράπεζες από ζημίες, λόγω της πτώσης των τιμών των ομολόγων.

Πηγή: www.kathimerini.gr