Aγωγός TAP: Εισήχθη δοκιμαστικά η πρώτη ποσότητα φυσικού αερίου στο ελληνικό τμήμα

Την εισαγωγή, χθες, της πρώτης ποσότητας φυσικού αερίου, σε ένα τμήμα δύο χιλιομέτρων του αγωγού στην Ελλάδα, μεταξύ του ποταμού Έβρου και του Σταθμού Συμπίεσης στους Κήπους, ανακοίνωσε η διοίκηση του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP AG).

Η εταιρία διευκρινίζει πως πρόκειται για την αρχική φάση της έναρξης της δοκιμαστικής λειτουργίας του αγωγού, κατά την οποία ελέγχεται ότι η υποδομή είναι απόλυτα ασφαλής και έτοιμη για λειτουργία, βάσει των εθνικών και διεθνών προτύπων λειτουργίας και ασφάλειας.

Επιπλέον η εισαγωγή αερίου στο σύστημα του αγωγού συνιστά, σύμφωνα με την TAP AG, ορόσημο προς την έναρξη παραδόσεων φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Shah Deniz II στην Ευρώπη, ενώ η έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του αγωγού έχει προγραμματιστεί τον Οκτώβριο του 2020, οπότε και αναμένεται ότι θα έχει ελεγχθεί και τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία το σύνολο του αγωγού έως και την Ιταλία.

Της δοκιμαστικής λειτουργίας, στο πρώτο τμήμα του αγωγού, έπεται η σταδιακή εισαγωγή αερίου και σε άλλα τμήματα του TAP στην Ελλάδα και κατά τους επόμενους μήνες στην Αλβανία και την Ιταλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ