Σταϊκούρας: 30% από e-συναλλαγές σε ελεύθερους επαγγελματίες – εισοδηματίες

Πάγια ρύθμιση για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία από 24 έως 48 δόσεις θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020 αποκάλυψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Αποτύπωμα" ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, θα προβλέπονται εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία θα καθορίζεται το ύψος της δόσης. Το επιτόκιο της ρύθμισης δεν θα είναι σταθερό.

Έκανε γνωστό επίσης ότι την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η νέα φορολογική κλίμακα θα προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή από 22% στο 9%, για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Δεν θα διαφοροποιηθεί από 10.000 έως 20.000, και θα είναι στο 22%.

Από εκεί και πάνω, οι υφιστάμενοι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Ο κύριος Σταϊκούρας προανήγγειλε ότι και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια θα πρέπει να συγκεντρώνουν το 30% με ηλεκτρονικά μέσα συναλλαγών από το 2020. Για τους ελευθέρους επαγγελματίες επίσης διευκρίνισε ότι θα πρέπει το εισόδημα να καλύπτεται σε ποσοστό 30% από ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ανέφερε επίσης ότι εξετάζεται η θέσπιση κινήτρων προς τους φορολογούμενους προκειμένου να ζητούν αποδείξεις από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών που εμφανίζουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.

Ο κύριος Σταϊκούρας κάλεσε τους πολίτες να μπουν στη ρύθμιση για την προστασία πρώτης κατοικίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι από σήμερα οι τράπεζες θα έχουν πρόσβαση σε στοιχεία εφοριών για πολίτες που είναι στο Νόμο Κατσέλη για να διαχωρίσουμε όπως ανέφερε αυτούς που κρύβονται και δεν πληρώνουν.

Πηγή: skai.gr