Σταϊκούρας: Πιθανή νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ-Αλλαγές στην φορολοταρία

Παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλαγές στην φορολοταρία, επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Σε συνέντευξη του στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι είναι πολύ πιθανό να μειωθεί κι άλλο ο ΕΝΦΙΑ μετά τον Μάιο του 2020 και εξήγησε ότι το αφορολόγητο θα ενισχυθεί.

Για την πρώτη κατοικία ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο θα κινηθεί σοβαρά και μεθοδικά το επόμενο διάστημα προκειμένου να αποκλείσει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μάλιστα ανέφερε ότι σε δύο εβδομάδες θα είναι έτοιμο το νομοθετικό πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια. «Στον νόμο Κατσέλη το 25% είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτά τα στοιχεία έχουμε από την τράπεζα της Ελλάδος και το τραπεζικό σύστημα. Ένας στους τέσσερις λοιπόν μπορεί να πληρώσει και δεν πληρώνει – αυτό το κομμάτι θα πρέπει να πληρώσει», ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Και συνέχισε: «Διευκολύνουμε συνεπώς την προστασία της πρώτης κατοικίας στην υπάρχουσα περίμετρο με τα σημερινά στοιχεία και συζητάμε με τους 'θεσμούς' για το τι θα γίνει από την 1/1/20 (αναφορικά με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές). Συζητάμε με τους 'θεσμούς' λοιπόν την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας, γιατί η θέση της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν να λήξει στο τέλος του έτους».

Παράλληλα αναφορικά με τα κίνητρα συλλογής ηλεκτρονικών αποδείξεων ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε αλλαγές στην φορολογία και τόνισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο εκτός από τα 1.000 ευρώ που δίνονται να επιβραβεύονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και σε είδος.

Το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα, θα δοθεί εφάπαξ και στόχος της κυβέρνησης είναι το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι στο 2% από το 2021 και έπειτα. Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το ζήτημα έχει ήδη τεθεί στους θεσμούς και ωριμάζουν πλέον οι συνθήκες προκειμένου η Αθήνα να συζητά τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα αποπληρωμής από το φετινό υπερπλεόνασμα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας.