Πινιέρα-Χιλή: Βγάζει τον στρατό για τη δήθεν “προστασία” της χώρας!

χιλή

Νέα προωθημένα μέτρα, επιμένοντας στη λογική της άγριας καταστολής , ώστε να αντιμετωπίσει το “τσουνάμι” της λαϊκής οργής, ετοιμάζεται να λάβει ο Σεμπάστιαν Πινιέρα στη Χιλή. Ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του προτίθεται τώρα να καταρτίσει σχέδιο νόμου προκειμένου στο μέλλον οι ένοπλες δυνάμεις να μπορούν να κινητοποιούνται για να προφυλάσσονται “καίριες υποδομές” της χώρας χωρίς να υπάρξει ανάγκη για την καταφυγή στην κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε αστυνομική σχολή ο Χιλιανός πρόεδρος πρόταξε ως ανάγκη την προστασία των “υποδομών της χώρας“, καθώς, όπως είπε, “είναι απολύτως κρίσιμη για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής όλων των Χιλιανών“. Το Σύνταγμα της Χιλής ορίζει ότι η αποστολή των ένοπλων δυνάμεων δεν είναι άλλη από το να εγγυώνται την εθνική άμυνα, ενώ σαφώς δεν έχουν αρμοδιότητες ως προς τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, οι οποίες επαφίενται στην αστυνομία.

Ωστόσο αυτό τώρα πρόκειται να αλλάξει, ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν ένα τέτοιο μέτρο θα λύσει τον “γόρδιο δεσμό” της πολιτικής κρίσης που συνταράσσει τη χώρα ή απλώς θα ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά.


Πηγή