Μεγάλες διαδηλώσεις στη Βαρκελώνη. Εκλογές με καθεστώς αστυνομοκρατίας

βαρκελώνη

Κρατώντας καταλανικές σημαίες και φωνάζοντας το σύνθημα «Ελευθερία στους πολιτικούς κρατουμένους», χιλιάδες υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκεντρώθηκαν χθες στη Βαρκελώνη, συμμετέχοντας σε πορείες και συναυλίες, την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία.

Τις κινητοποιήσεις οργάνωσε η καταλανική οργάνωση Democratic Tsunami και οι διαδηλωτές θέλησαν να πιέσουν τους Ισπανούς να προβληματιστούν για τις ποινές κάθειρξης που επιβλήθηκαν τον περασμένο μήνα σε εννέα αυτονομιστές ηγέτες.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έπειτα από εβδομάδες βίαιων κινητοποιήσεων, που ακολούθησαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τους Καταλανούς ηγέτες.

Η οργάνωση Δημοκρατικό Τσουνάμι απηύθυνε κάλεσμα στους υποστηρικτές της να συμμετάσχουν σε εορταστικές εκδηλώσεις στην περιοχή.

Τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε ορισμένες συνοικίες της Βαρκελώνης ενόψει των εκλογών, με κυβερνητικές πηγές να εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο να ξεσπάσουν επεισόδια κατά τη διάρκεια των αποψινών κινητοποιήσεων.

Η Μαδρίτη έστειλε περίπου 2.500 επιπλέον αστυνομικούς, μεταξύ αυτών των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών, στην περιοχή για να συνδράμουν στην τοπική αστυνομία της Καταλονίας, είπε στο Reuters ένας εκπρόσωπος τύπου της ισπανικής αστυνομίας στη Βαρκελώνη.


Πηγή