Γέμισε η Αθήνα μωβ σκούπες που «καθαρίζουν» την βία κατά γυναικών

σκούπες

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της βίας των γυναικών, με τα στοιχεία για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, με θύματα κυρίως τις γυναίκες, να σοκάρουν.

Τη σεξιστική και σεξουαλική βία, καθώς και τις γυναικοκτονίες κατήγγειλαν με μαζικές διαδηλώσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο κέντρο της Αθήνας, πορεία πραγματοποίησαν τα μέλη της φεμινιστικής συλλογικότητας «Καμία Ανοχή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών που είναι η 25η Νοεμβρίου.

Ενημερωτικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε 14 πόλεις της Ελλάδας (Κομοτηνή, Μυτιλήνη, Πάτρα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Λάρισα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Σύρο, Τρίπολη, Λαμία, Πειραιά και Αθήνα).

Στη δράση συμμετείχαν πολλοί δημόσιοι και κοινωνικοί φορείς.

Σκοπός της ενέργειας αυτής ήταν η άμεση επαφή με τους πολίτες για την αποτελεσματικότερη ενημέρωση σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών στην Ελλάδα, τις διάφορες μορφές του και κυρίως τους τρόπους αντιμετώπισης του.

Πολλές δε από τις γυναίκες που ζήτησαν ενημέρωση δήλωσαν ότι έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η πορεία στην Αθήνα

«Πάρτε τις σκούπες σας και ελάτε! Έχουμε να σκουπίσουμε την πατριαρχία από τους δρόμους της Αθήνας, να τσακίσουμε σεξιστές, ρατσιστές, φασίστες κι αφεντικά, κι έπειτα να πετάξουμε ψηλά για να γεμίσουμε γκλίτερ και μαχητικό φεμινισμό αυτή την πόλη» ανέφερε το κάλεσμα της συλλογικότητας «Καμία Ανοχή».

Η πορεία ξεκίνησε από την Καπνικαρέα με συμβολικές στάσεις σε σημεία της πόλης όπου έχουν διεξαχθεί περιστατικά βίας.

Μεταξύ άλλων στάσεις έγιναν στο «διαβόητο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας, γιατί δεν ξεχνάμε πως είναι οι φυσικοί αυτουργοί πολλών δολοφονιών και βασανισμών στο κέντρο της Αθήνας. Μετανάσ(τρι)ες, τοξικοεξαρτημένοι/ες, άστεγοι/ες, σεξεργάτ(ρι)ες, τρανς άτομα, δέχονται καθημερινά τη βία των μπάτσων, τη βία του κράτους που τους στιγματίζει ως σώματα χωρίς σημασία», αλλά και στη Γλάδστωνος γιατί «εκεί χάσαμε έναν δικό μας άνθρωπο, γιατί εκεί δολοφονήθηκε από μαγαζάτορες, μπάτσους, εκαβίτες, από το πατριαρχικό κράτος και τον κοινωνικό φασισμό, ο Ζακ/η Zackie/ο Ζαχαρίας, επειδή τόλμησε να ζήσει όπως ήθελε».

Μωβ λαοθάλλασες σε Γαλλία και Ρώμη

Αντίστοιχες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πολλές μεγάλες πόλεις του κόσμου με τους Γάλλους και του Ιταλούς να δίνουν δυναμικό παρόν στο δρόμο.

Στην Ρώμη πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν με στόχο να καταγγείλουν τη σεξιστική και σεξουαλική βία καθώς και τις γυναικοκτονίες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της φεμινιστικής οργάνωσης «Non Una Di Meno» («Ούτε μία λιγότερη»), ενώ στη Γαλλία χιλιάδες διαδηλωτές είπαν «όχι» στη σεξιστική και σεξουαλική βία σε βάρος των γυναικών και τις δολοφονίες γυναικών, ο αριθμός των οποίων (τουλάχιστον 116 από τις αρχές του έτους) έχει προκαλέσει ένα πρωτόγνωρο κύμα αγανάκτησης στη χώρα.

Σοκάρουν τα στοιχεία: Γυναίκες 7 στα 10 θύματα

Βάσει των στατιστικών στοιχείων που έχουν προκύψει από έρευνες, ποσοστό 70%-75% των θυμάτων σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας είναι γυναίκες, ενώ την περίοδο 2014-2018 ποσοστό 66,32% των θυμάτων αφορά σε γυναίκες.

Αύξηση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές σταθερά ανοδική τροχιά σημειώνουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στη χώρα μας. Την περίοδο 2014-2018 η αύξησή τους διαμορφώνεται στο 34,45%. Συγκεκριμένα, το 2014 πανελλαδικά είχαν καταγραφεί 3.512 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, τα οποία το 2015 σκαρφάλωσαν σε 3.572, το 2016 σε 3.838, το 2017 σε 3.930 και το 2018 έκαναν άλμα, φτάνοντας σε 4.722. Οι γυναίκες αποτελούν σε ποσοστό 66,32% τα θύματα.

Στον αντίποδα, διαφορετική πορεία ακολουθούν τα στατιστικά στοιχεία στο πεδίο του trafficking. Ενώ το 2014 καταγράφηκαν 36 περιπτώσεις, το 2018 αυτές υποχώρησαν σε 28,όμως το συντριπτικό ποσοστό του 78,43% αφορούσε σε θύματα τις γυναίκες. Σχετικά με τα θύματα βιασμού από τα περιστατικά που δηλώθηκαν και καταγράφηκαν την περίοδο 2014-2018, η συντριπτική πλειοψηφία του 77,21% αφορά ως θύματα τις γυναίκες.


Πηγή