Αναθεώρηση Συντάγματος: «Πόλεμος» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Κόκκινο χτύπησε με το καλημέρα σας στη Βουλή ο πολιτικός υδράργυρος με αφορμή ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο 32 παρ. 4 του Συντάγματος σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται οι όροι της Αναθεώρησης, επειδή η πρόταση της ΝΔ στην παρούσα Βουλή δεν ακολουθεί την κατεύθυνση εκείνης της προτείνουσας Βουλής, επαναφέροντας τη ρητορική περί «δεσμευτικότητας» ως προς την κατεύθυνση και καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τακτικισμούς και «κόλπο» που ευτελίζει το θεσμό του ΠτΔ.

Γ. Γεραπετρίτης: «Πρωτόγνωρο»

Αν και ο Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, χαρακτήρισε «πρωτόγνωρη» την κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας σε διαδικασία αναθεώρησης, σημειώνοντας ότι δεν προβλέπεται στην αναθεωρητική Βουλή και δεν έχει γίνει ποτέ από το 1864, η πλειοψηφία αποδέχτηκε τη συζήτησή της.

Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας

Μετά από μιάμιση ώρα αλλεπάλληλων αντεγκλήσεων και ανταλλαγής πυρών σε υψηλούς τόνους, η ένσταση αντισυνταγματικότητας με αίτημα απόσυρσης της επίμαχης διάταξης ώστε να μην αναθεωρηθεί, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς υποστηρίχθηκε μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κατρούγκαλος: Κόλπο και εργαλειοποίηση του Συντάγματος από τη ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Γιώργου Κατρούγκαλου, ήγειρε ζήτημα τακτικισμού και πολιτικής υποκρισίας της ΝΔ, καταγγέλλοντας ως «τέχνασμα» και «κόλπο» τη στάση της να υπερψηφίσει στην προτείνουσα Βουλή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ παρότι διαφωνούσε, ώστε να υποστηρίζει στην παρούσα μια εντελώς διαφορετική θέση. Κατά τον ίδιο η εισαγωγή διαφορετικής κατεύθυνσης πρότασης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας καθιστά όπως είπε τον ίδιο άθυρμα της ελάχιστης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποστερώντας τον από την δυνατότητα να λειτουργεί ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, υπεράνω των κομματικών διαφορών.

«Είναι εμβληματικό παράδειγμα εργαλειοποίησης και εκφυλισμού, σε επίπεδο απλού κόλπου της ΝΔ, που ψήφισε στην προτείνουσα Βουλή άλλα από αυτά που πίστευε. Είναι πρακτική μη σεβασμού του άρθρου 110 παρ. 2 που ορίζει ότι η προτείνουσα Βουλή αιτιολογεί προς τη κατεύθυνση και δεσμεύει ως προς το περιεχόμενο την Αναθεωρητική Βουλή. Η πρώτη Βουλή προσδιορίζει το εύρος, εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η παρούσα Αναθεωρητική Βουλή. Δεν μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι άθροισμα παιγνίων κομμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατρούγκαλος.

Κ. Τζαβάρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να θηρεύσει εντυπώσεις

Ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τζαβάρας, απέρριψε τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, αντιτείνοντας ότι η προτείνουσα Βουλή αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο για την αναγκαιότητα αναθεώρησης και τα άρθρα και τις παραγράφους που θα αναθεωρηθούν, όχι όμως πως θα αναθεωρηθούν, ενώ αντέστρεψε τα πυρά, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

«Ακούγοντας σήμερα τον κ. Κατρούγκαλο δεν μου μένει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε εδώ για να χρησιμοποιήσει αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία, για να θηρεύσει εντυπώσεις», σχολίασε ο κ. Τζαβάρας.

Τζανακόπουλος: Η ΝΔ προσπαθεί να ελέγξει τους θεσμούς

Δριμεία επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερμηνεύοντας τη στάση της ΝΔ ως προσπάθεια ελέγχου των θεσμών. «Από την τελευταία ΔΕΚΟ μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ΝΔ επιχειρεί τον ασφυκτικό έλεγχο των θεσμών», ανέφερε.

Τασούλας: Κανένα κόλπο – στοιχειώδης προστασία της Δημοκρατίας

Τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί κόλπου της ΝΔ στην προτείνουσα Βουλή, απέρριψε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, που ήταν τότε γενικός εισηγητής του κόμματος.

«Δεν ήταν κανένα κόλπο, αλλά ήταν μια πράξη απολύτως πολιτική, συνταγματική, δημοκρατική, πατριωτική και διέξοδος για να μη σέρνεται η χώρα σε εκλογές με πρόσχημα την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς από την αρχή ξεκαθαρίσαμε ότι μας ενδιαφέρει πάση θυσία να αποτρέπεται ο σφετερισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας και να μετατρέπεται η διάταξη, από συναινετική παρότρυνση, σε πρόκληση ακυβερνησίας. Ήταν στοχιειώδης πράξη προστασίας του Συντάγματος και της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Τασούλας.

Λοβέρδος: Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το λάθος του

Την άποψη ότι η αναθεωρητική Βουλή δεν δεσμεύεται ως προς την κατεύθυνση από την προτείνουσα Βουλή, διατύπωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, συντασσόμενος με την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας και «καρφώνοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ ότι πληρώνει τώρα το λάθος του να υπερψηφίσει μαζί με τη ΝΔ στην προηγούμενη Βουλή τη διάταξη για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Σας είχα πει ότι πέφτετε θύματα ψηφίζοντας μαζί, ότι θα το αναθεωρήσουν μετά με 151 ψήφους. Είχα πει στον ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει ένας από αυτούς όπως κάναμε εμείς αλλά γλίστρησαν στην παγίδα το ψήφισαν και έρχονται τώρα να πουν μέσω της ένστασης αντισυνταγματικότητας ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς. Ένα λάθος πολιτικό βαρύτατο έρχονται να το αντιμετωπίσουν σήμερα και μαζί κι εμείς», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Γκιόκας: Έλεος με τα πολιτικά παιχνίδια

Για πολιτικά παιχνίδια, υποκρισία και πολιτικό καιροσκοπισμό, κατηγόρησε αμφότερους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, ενώ εστιάζοντας τα πυρά του στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως εφόσον το άρθρο 30 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται μόνο από τη Βουλή, απορρίφθηκε στην προηγούμενη Βουλή και δεν αλλάζει, τότε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή από τον λαό προσκρούει στο Σύνταγμα.

Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι εάν η Βουλή «νομολογήσει» πως η μία Βουλή δεν δεσμεύει καθόλου την άλλη, ενέχεται ο κίνδυνος μελλοντικά η αναθεώρηση να γίνεται με τακτικισμούς των κομμάτων υπό ο φόβο ότι ενδεχόμενη νέα πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή θα αλλάξει τις προτάσεις.

Πηγή: skai.gr