Πρόστιμο 250 ευρώ γιατί πήραν τρόφιμα… από κάδο απορριμάτων!

πρόστιμο

Δύο Γερμανίδες φοιτήτριες, που κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμο επειδή πήραν τρόφιμα από κάδους απορριμάτων σούπερ μάρκετ, προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας ζητώντας να ακυρωθεί ως «παράλογη» η καταδίκη τους για κλοπή. Τονίζουν πως η ενέργειά τους είχε ως στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Δικαστήριο της Βαυαρίας έκρινε ότι η Φρανσίσκα Στάιεν (26 ετών) και η Κάρολιν Κρούγκερ (28 ετών) είναι ένοχες για κλοπή και θα πρέπει να πληρώσουν 225 ευρώ έκαστη, όπως και να προσφέρουν οχτώ ώρες εργασίες σε τράπεζα τροφίμων.

Οι ίδιες αρνούνται την κατηγορία της κλοπής και υπογραμμίζουν ότι με τη συγκεκριμένη ενέργεια βοηθούν την κοινωνία να περιορίσει τα απορρίμματα τροφίμων.

«Στη σημερινή εποχή της κλιματικής κρίσης, η προστασία της ζωής μας υποβαθμίζεται» έγραψαν σε μπλογκ, ανακοινώνοντας την απόφασή τους να ασκήσουν έφεση.

Τον Ιούνιο του 2018 ξεκλείδωσαν έναν κάδο του σούπερ μάρκετ Εdeka στην πόλη Όλχινγκ, κοντά στο Μόναχο και “ψάρεψαν” φρούτα, λαχανικά και γιαούρτια, που μπορούσαν ακόμη να καταναλωθούν. Τις σταμάτησαν, ωστόσο, δύο αστυνομικοί που άδειασαν τις τσάντες τους και τις ανάγκασαν να επιστρέψουν τα τρόφιμα στον κάδο.

Όπως μεταδίδουν τα γερμανικά μέσα, ρόλο κλειδί στην υπόθεση και την καταδίκη τους παίζει η έννοια της ιδιοκτησίας. Οι κατήγοροι υποστήριξαν πως τα απορρίμματα ανήκαν στο σούπερ μάρκετ αφού ο κάδος ήταν δικός του και επομένως μόνο το σούπερ μάρκετ είχε το δικαίωμα να αποφασίσει τι θα κάνει με το περιεχόμενό του. Η Suddeutsche Zeitung θέτει, ωστόσο, το ερώτημα: Μπορούμε να μιλάμε για κλοπή, όταν κάτι είναι κοινωνικά επωφελές;


Πηγή