Πατριαρχείο Μόσχας: Στη “μαύρη λίστα” Φανάρι-Αθήνα μετά τις προκλήσεις τους

μόσχας

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε σε βάρος του Πατριαρχείου της Μόσχας η παράνομη και υπαγορευμένη από τις ΗΠΑ, κίνηση του Πατριαρχείου Κων/λεως να αναγνωρίσει ως αυτοκέφαλη την σχισματική εκκλησία της Ουκρανίας

Η προκλητική αυτή κίνηση του Βαρθολομαίου αναθερμάνθηκε μετά τις 12 Οκτωβρίου, όταν η Εκκλησία της Ελλάδος αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή τη νεοψυχροπολεμική τακτική και να αναγνωρίσει ασύγνωστα την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, ένα ζήτημα στο οποίο έφερε σθεναρή αντίσταση το Πατριαρχείο Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι το Πατριαρχείο Μόσχας, με απόφαση του Πατριάρχη κ. Κύριλλου, είχε σταματήσει από τον Σεπτέμβριο του 2018 να μνημονεύει το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, όταν εκείνος χορήγησε το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας παύει να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου και της Εκκλησίας της Ελλάδος για την Εκκλησία της Ουκρανίας και την αναγνώριση Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιου εξόργισε τη Ρωσία, με το Πατριαρχείο Μόσχας να προβαίνει σε σειρά κυρώσεων.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, το Πατριαρχείο Μόσχας σταματά πλέον να μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Η αρχή έγινε από τη σημερινή Θεία Λειτουργία, στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, κατά την οποία ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εν λόγω ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας αναμεταδόθηκε από το σύνολο των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, τα οποία έκαναν λόγο για σφοδρά αντίποινα.

Και «μαύρη λίστα» ελλαδικών Μητροπόλεων από τη Μόσχα

Δυο εικοσιτετράωρα νωρίτερα, το Πατριαρχείο Μόσχας είχε προβεί σε μια ακόμη κίνηση κατά της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, μέσω της υπηρεσίας θρησκευτικού τουρισμού, έδωσε μια «μαύρη λίστα» έξι Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, καλώντας τους πιστούς να μην τις επισκέπτονται.

Στη λίστα, με τον τίτλο «ανεπιθύμητες μητροπόλεις» (!) που απαγορεύεται να περιλαμβάνουν στα πακέτα τους τα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία ή να τις επισκέπτονται προσκυνητές μεμονωμένα συγκαταλέγονται οι:

1) Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
2) Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά
3) Ιερά Μητρόπολη Βεροίας
4) Ιερά Μητρόπολη Άρτης
5) Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών
6) Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το εξής σκεπτικό: Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Ιερά Σύνοδος: Μονομερείς ενέργειες, δεν τρομοκρατούμαστε

Τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Εκκλησία της Ελλάδος δείχνουν να αντιδρούν παγερά στις κυρώσεις του Πατριαρχείου Μόσχας.

Υψηλόβαθμη πηγή από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέφερε πως «το Πατριαρχείο Μόσχας προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες. Εμείς, όπως και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεν προχωρούμε σε διακοπή ευχαριστιακής κοινωνίας και θα συνεχίσουμε να μνημονεύουμε τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο».

Κατά την ίδια πηγή, η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος έκρινε ότι «είναι δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί την αυτοκεφαλία όταν συντρέχουν οι περιστάσεις. Αυτή είναι η σταθερή μας γραμμή», αν και έγκυροι νομικοί και εκκλησιαστικοί κύκλοι αμφισβητούν έντονα αυτήν την εκδοχή.


Πηγή