Γερμανία: Νέος πρόεδρος του SPD o Μπόργιανς-ήττα του ΥΠΟΙΚ Σολτς

Νικητής των εσωκομματικών εκλογών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, SPD, αναδείχθηκε ο Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, εκτοπίζοντας στη δεύτερη θέση τον αντικαγκελάριο και νυν ΥΠΟΙΚ, Όλαφ Σολτς.

Το αποτέλεσμα θεωρείται έκπληξη, καθώς το δίδυμο Σολτς – Γκάιβιτς είχε κερδίσει τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ενώ θεωρείται ότι εκπροσωπεί την πιο αριστερή πλευρά του κόμματος. Το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να διαχειριστεί η νέα ηγεσία είναι η συζήτηση σχετικά με το εάν το SPD θα παραμείνει ή όχι στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον Βάλτερ – Μπόργιανς να έχει εκφραστεί επανειλημμένα ιδιαίτερα επικριτικά για το έργο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπόργιανς, που είναι πρώην ΥΠΟΙΚ του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με την υποστήριξη αριστερότερων τάσεων του κόμματος, έλαβε το 53% των ψήφων. Από την άλλη πλευρά, ο Σολτς, εκφραστής των κεντρώων τάσεων του SPD, έλαβε το 45%. Συνολικά ψήφισε μόλις λίγο πάνω από το μισό των μελών.

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές η πιθανή επικράτηση του Μπόργιανς στην ηγεσία του SPD θέτει εν αμφιβόλω το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού. Και αυτό γιατί γύρω από το πρόσωπό του είχαν συνασπιστεί όλες οι τάσεις εντός των Σοσιαλδημοκρατών που επιθυμούν έξοδο του κόμματος από τον Μεγάλο Συνασπισμό.

Είναι χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφημερίδας “Tagesspiegel“, “Αντίο, Σοσιαλδημοκράτες!“. Σε άρθρο γνώμης η εφημερίδα αναφέρει ότι είναι πιθανό να ακολουθήσει σοβαρή πολιτική αναταραχή, ακόμη και διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού. “Με αυτή την απόφαση το σίγουρο είναι ότι θα ακολουθήσουν σοβαρές αναταραχές. Θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού και στο τέλος της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας ως λαϊκού κόμματος. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, η βάση του SPD άφησε το μέλλον του κόμματος στα χέρια της Σάσκια Έσκεν και του Νόρμπερτ Βάλτερ – Μπόργιανς. Μια μέχρι τώρα άγνωστη τοπική βουλευτής και ένας μετρίως επιτυχημένος πρώην τοπικός υπουργός Οικονομικών στην ηγεσία του παλαιότερου κόμματος της Γερμανίας – αυτό δεν μπορεί να πάει καλά“, γράφει η εφημερίδα του Βερολίνου.


Πηγή