Ανυποχώρητος στους δρόμους ο χιλιανός λαός, παρά τους ελιγμούς της κυβέρνησης

δρόμους

Συνεχίζονται οι λαϊκές κινητοποιήσεις στη Χιλή, με τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και νέους να απορρίπτουν τους ελιγμούς που επιχειρεί η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα.

Η συσπείρωση 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, Κοινωνική Ενότητα (Unidad Social), πραγματοποίησε νέες συγκεντρώσεις και συζητήσεις σε όλη τη χώρα, και την έξω από το Κοινοβούλιο στο Σαντιάγκο, καταδικάζοντας τη λεγόμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης.

Η συσπείρωση αυτή των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα συνδικάτα, την Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών Χιλής, τις Ομοσπονδίες Εργαζομένων στη Μεταλλευτική Βιομηχανία, στις Κατασκευές, στα λιμάνια, στην Υγεία, τις Συνταξιουχικές Ενώσεις, το Συνδικάτο Καλλιτεχνών, τις Ενώσεις Καθηγητών και Πανεπιστημιακών, τις Ενώσεις Φοιτητών και Μαθητών και άλλες οργανώσεις.

Όλοι μαζί προβάλλουν ένα σύνολο άμεσων αιτημάτων, ένα «μανιφέστο» -όπως το λένε- «ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, την κύρια αιτία της μεγάλης κοινωνικής ανισότητας» και καλούν σε ουσιαστικές αλλαγές που δεν έγιναν εδώ και 30 χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας του Πινοσέτ.

Τα άμεσα αιτήματα είναι τα εξής:

  1. Νέο Σύνταγμα μέσω Συνταγματικής Συνέλευσης.
  2. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τιμωρία όσων τα παραβιάζουν.
  3. Ελάχιστος μισθός 500.000 πέσος για τους εργαζόμενους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
  4. Πλήρης αναγνώριση των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε όλα τα επίπεδα, δικαίωμα στην απεργία και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.
  5. Ελάχιστη σύνταξη ισοδύναμη με τον ελάχιστο μισθό.
  6. Βασικές ποιοτικές υπηρεσίες.
  7. Δικαίωμα στις δημόσιες μεταφορές.
  8. Μείωση του ωραρίου εργασίας.
  9. Προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων στην Υγεία, στην Εκπαίδευση, στη στέγαση.

Με αυτά τα αιτήματα η Κοινωνική Ενότητα έδωσε την Τρίτη περιθώριο στον Πινιέρα και στην κυβέρνησή του να απαντήσουν σε 5 μέρες και γραπτά, προειδοποιώντας ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα γενική απεργία και άλλες μορφές.

Χτες, πάντως, ο Πινιέρα υπέγραψε σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει κρατική επιδότηση για την αύξηση του κατώτερου μισθού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στα 350.000 πέσος (426 ευρώ) μηνιαίως, διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της προεδρίας.

Το μέτρο, υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου. Ο κατώτερος μισθός ανέρχεται σήμερα σε 301.000 πέσος (366 ευρώ) μηνιαίως.

Ο συντηρητικός πρόεδρος προχώρησε επίσης σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, απομακρύνοντας κάποιους από τους υπουργούς του που χαρακτηρίζονταν οι πιο «σκληροί».

Ταυτόχρονα, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι οι νεκροί διαδηλωτές από πυρά της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας (καραμπινιέροι) και του στρατού (που μετά από δυο βδομάδες κινητοποιήσεων η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποσύρει) φτάνουν τους 23, πάνω από 2.500 είναι οι τραυματίες, ενώ υπό κράτηση βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 9.000. Καταγγέλλονται επίσης εκατοντάδες περιστατικά βασανισμών.

Έτσι, μία από βασικές προϋποθέσεις των διαδηλωτών για να υπάρξει διάλογος είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι κρατούμενοι και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των βασανισμών και των δολοφονιών.


Πηγή