Έγγραφα της CIA αποκαλύπτουν κατασκοπευτική δράση στην Κούβα

cia

Τον ρόλο του Αμερικανού κατασκόπου Ρος Λέστερ Κρόζιερ στην κρίση των πυραύλων στην Κούβα, ο οποίος βρέθηκε κοντά στους Φιντέλ Κάστρο και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, καταδεικνύουν αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα ρίχνουν φως στην ιστορία του 20ού αιώνα, μεταξύ άλλων και στην πολιτική των ΗΠΑ σχετικά με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα, αλλά και την προσέγγιση των Φιντέλ Κάστρο και Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.

Συγκεκριμένα, κατά τη «USA Today», ο κατάσκοπος Ρος Λέστερ Κρόζιερ, που απεβίωσε το 2000, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη ιστορικών γεγονότων στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ειδικότερα, στα έγγραφα της CIA αναφέρεται ότι ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ συνομίλησε με τον Φιντέλ Κάστρο και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, όταν εκείνος ήταν ένας μυστικός πράκτορας στην Κούβα τη δεκαετία του 1950. Το επίπεδο εμπιστοσύνης μεταξύ του Αμερικανού κατασκόπου και των Κουβανών επαναστατών τονίστηκε από την επίσκεψη του Ρος Λέστερ Κρόζιερ σε ένα μυστικό στρατόπεδο στη ζούγκλα, το 1958, όπου ο Φιντέλ Κάστρο κρυβόταν, κατά τη διάρκεια του ένοπλου αγώνα για την ανατροπή του δικτάτορα Φουλγκένσιο Μπατίστα, τον οποίο υποστήριζαν οι ΗΠΑ. Ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ πέρασε σχεδόν δύο εβδομάδες στο κρησφύγετο του Φιντέλ Κάστρο στη ζούγκλα.

Κατά την παραμονή του εκεί, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ πρότεινε στον Φιντέλ Κάστρο ένα αμερικανικό ελικόπτερο 25.000 δολαρίων, μαζί με Αμερικανό πιλότο ο οποίος εκπαιδευόταν -επίσης- ως κατάσκοπος.

Έτσι, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ πρότεινε στη CIA τη «διείσδυση στον εσωτερικό κύκλο του Φιντέλ Κάστρο», αλλά δεν υπάρχει αντίδραση της αμερικανικής υπηρεσίας.

Ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ ήταν -επίσης- ο επίσημος σύνδεσμος του οργανισμού για μια ομάδα εξτρεμιστών Κουβανών που χρηματοδοτήθηκε από την CIA, οι οποίοι αντιτάχθηκαν τόσο στο επαναστατικό καθεστώς μετά το 1959. Ενημέρωσε σπουδαστές διαδηλωτές που είχαν εγκαταλείψει την Κούβα για τη Φλόριντα.

Μέσω αυτών των σπουδαστών, ο Αμερικανός κατάσκοπος έμαθε ότι η Σοβιετική Ένωση τοποθέτησε πυραύλους στην Κούβα και ήταν ικανοί να χτυπήσουν τις ΗΠΑ. Έτσι, πέρασε τη συγκεκριμένη πληροφορία στην Ουάσινγκτον. Ο ίδιος, αργότερα, δήλωσε σε έναν ερευνητή τις χαμένες ευκαιρίες που είχε για να αλλάξει την πορεία της ιστορίας, σύμφωνα με τη «USA Today».

Ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ ήταν στην Κούβα από το 1954 έως το 1958. Μάλιστα, υπηρέτησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως ειδικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Επιχειρήσεων Αεροπορίας στην περιοχή της Κίνας-Βιρμανίας και στον Παναμά πριν εργαστεί για τη νεοσυσταθείσα CIA το 1948. Άφησε την υπηρεσία το 1963.

Αφού τελείωσε η καριέρα του στη CIA, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ βρήκε δουλειά ως επιθεωρητής ταχυδρομείου στην Ουάσιγκτον, χρησιμοποιώντας ψεύτικο βιογραφικό σημείωση από τον προηγούμενο εργοδότη του.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα δείχνουν ότι, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, ο Ρος Λέστερ Κρόζιερ διασταυρώθηκε με κατασκόπους οι οποίοι -αργότερα- θα συλλαμβάνονταν στην περίφημη διάρρηξη των γραφείων των Δημοκρατικών, το 1972, στο συγκρότημα Γουότεργκεϊτ της Ουάσιγκτον, με αποτέλεσμα την παραίτηση του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974.


Πηγή