Χρυσοχοΐδης: Σκουπίδια οι καταγγελίες της Τουρκίας για βίαιη απώθηση μεταναστών απ’ την Ελλάδα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, για εναρμόνιση της αντιπολιτευτικής του ρητορικής με τους απαράδεκτους και προκλητικούς ισχυρισμούς του Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί βίαιης απώθησης προσφύγων και μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, που υπονομεύουν τη χώρα, εξαπέλυσε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προχωρώντας σε κατηγορηματική διάψευση των καταγγελιών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, την ανακοίνωση του οποίου χαρακτήρισε «σκουπίδια».

Σχολιάζοντας, σε υψηλούς τόνους, το γεγονός ότι μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, όσο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήγειραν ερωτήματα για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο κι αν έχει αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη άστραψε και βρόντηξε, συστήνοντας στην αξιωματική αντιπολίτευση να είναι πιο προσεκτική και σημειώνοντας ότι οι ανυπόστατες κατηγορίες της γείτονος εκτός από το τελευταίο τρίμηνο αναφέρονται και στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να είστε πολύ προσεκτικοί. Γιατί ορισμένα πράγματα είναι πολύ σοβαρά και δεν αφορούν εμάς ή εσάς, αλλά αφορούν την Ελλάδα. Ισχυρίζεται το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι από συνεντεύξεις μεταναστών διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι τους κακοποίησαν. Αυτά λένε οι Τούρκοι κι εσείς κάνετε ερωτήσεις και δηλώσεις. Εγώ αυτά εδώ πέρα (σ.σ. ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ) τα θεωρώ σκουπίδια. Να τι τρέχει λένε οι Τούρκοι. Τα δεχόμαστε αυτά; Εγώ δεν θα δεχόμουν ποτέ να πω τέτοια πράγματα και θα υπερασπιστώ την ελληνική μεταναστευτική πολιτική κι όχι να αφήνω υπόνοιες ότι κάποιοι στο Αιγαίο προβαίνουν σε ενέργειες δήθεν διαφορετικές από το παρελθόν, που προσβάλλουν τα ανθρωπιστικά μας καθήκοντα. Προς Θεού μην ανοίξουμε τέτοια κουβέντα. Εμείς είμαστε το υπόδειγμα στην Ευρώπη και στην υποδοχή και τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Ότι γινόταν γίνεται», ανέφερε φανερά εκνευρισμένος ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά την τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής για το νομοσχέδιο για το άσυλο.

Παράλληλα, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, επισήμανε την ανάγκη η χώρα να υπερβάλλει εαυτόν στη φύλαξη των συνόρων, καθώς όπως είπε εκτός από πρόσφυγες και μετανάστες μπαίνει και η εγκληματικότητα και τζιχαντιστές, ενώ αναφερόμενος στις προωθούμενες – μέσω του νομοσχεδίου για το άσυλο – ρυθμίσεις για την αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά, τις χαρακτήρισε αναγκαίες γιατί όπως υπογράμμισε εκεί επικρατεί «κοινωνικός όλεθρος».

Για τη δημιουργία γκρίζων ζωνών των αιτούντων άσυλο με περικοπές στα δικαιώματα και τις προθεσμίες, που θα οδηγούν σε αθρόα απόρριψη των αιτήσεων, προειδοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ζητώντας επανεξέταση σειράς διατάξεων.