Την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από τη Συρία ζητά το Ιράν

Ιράν

Την Τετάρτη, η Τουρκία ξεκίνησε τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, με στόχο όπως έχει δηλώσει η Άγκυρα, την εκκαθάριση τρομοκρατών από την περιοχή των συνόρων Τουρκίας – Συρίας.

Την απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος και την άμεση διακοπή της βίας, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν.

Μιλώντας στον Τύπο, εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι η Τεχεράνη κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την ασφάλειά της, τονίζοντας εντούτοις ότι η στρατιωτική λύση δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την αντιμετώπισή τους.

Η Τεχεράνη προειδοποιεί ακόμη ότι η στρατιωτική επιχείρηση θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια ανθρώπινων ζωών, αλλά και να προκαλέσει διευρυμένες υλικές ζημιές στη Συρία.

Χθες, άλλωστε, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί είχε καλέσει την Άγκυρα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει τη στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Ωστόσο, χθες, ξεκίνησε η επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, η οποία συνεχίζεται και σήμερα. Μέχρι στιγμής, ο τουρκικός στρατός έχει πλήξει 181 στόχους των Κούρδων και του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι χθες ιρανικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ο στρατός του Ιράν πραγματοποίησε αιφνιδιαστική στρατιωτική άσκηση στα βορειοδυτικά της χώρας, κοντά στα σύνορα του Ιράν με την Τουρκία.


Πηγή