Τζόνσον προς Ε.Ε.: Να τελειώνουμε στις 31 Οκτωβρίου με το Brexit

τζόνσον

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αποκλείσει κάθε περαιτέρω καθυστέρηση του Brexit, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.

Ωστόσο, ανώτεροι Βρετανοί δικαστικοί, που έχουν συνταχθεί με εκείνες τις δυνάμεις που επιχειρούν να ακυρώσουν το δημοψήφισμα με το οποίο ο βρετανικός λαός αποφάσισε το Brexit, σκοπεύουν να αναλάβουν επείγουσα πρωτοβουλία σε περίπτωση που ο Τζόνσον δεν επιδιώξει αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου, σύμφωνα με δεύτερο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Ο Τζόνσον αναμένεται να αποκαλύψει το οριστικό σχέδιό του για το Brexit ενδεχομένως ακόμη και σήμερα Τρίτη, ανέφερε νωρίτερα η εφημερίδα The Telegraph.

Ξεπερνάει τον σκόπελο του backstop

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, το σχέδιο του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού θα συμπεριλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τον καθορισμό ιρλανδικής «οικονομικής ζώνης», που θα επιτρέπει την ελεύθερη κίνηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας χωρίς ελέγχους στα σύνορα.

Άλλο ένα στοιχείο του σχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση των Τόρις φέρεται να είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του ιρλανδικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου RTÉ, η συγκρότηση «κέντρων εκτελωνισμού» και στις δύο πλευρές των συνόρων ΗΒ-Ιρλανδίας.

Στόχος είναι να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα και να απαλειφθεί το backstop, ο μηχανισμός ασφαλείας που συμπεριλήφθηκε στη Συμφωνία Αποχώρησης και αποδείχθηκε το πιο ακανθώδες από τα ζητήματα που διχάζουν το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα χθες Δευτέρα, πηγή προσκείμενη στη βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αυτόν τον μήνα, οι νέες προτάσεις του Λονδίνου για να αρθεί το αδιέξοδο πρόκειται να υποβληθούν στις Βρυξέλλες αύριο Τετάρτη ή μεθαύριο Πέμπτη.


Πηγή