Σύνοδος υπουργών Άμυνας ΝΑΤΟ με στοχεύσεις επικίνδυνες για τη διεθνή ειρήνη

νατο

Με Ρωσία και Κίνα στο στόχαστρο και νέες επικίνδυνες στοχεύσεις και στη Μέση Ανατολή, ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, τόνισε ευθύς εξαρχής ότι θα συζητήσουν για τις αποστολές και επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, την ανάγκη αυξημένων ετοιμοτήτων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, την επιτευχθείσα «πρόοδο στην κατανομή των βαρών εντός της Συμμαχίας», αλλά «και την ανθεκτικότητα των τηλεπικοινωνιακών μας συστημάτων».

Πρόσθεσε ότι θα συζητήσουν επίσης την κατάσταση στη Συρία, σπεύδοντας να χαιρετίσει τη «σημαντική μείωση της βίας μετά την κοινή δήλωση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών», συμπληρώνοντας πως «οι πρόσφατες εξελίξεις υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική λύση. Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την επίτευξη αυτού, μετά από τόσα χρόνια αυτής της τρομερής σύγκρουσης».

Έστειλε ταυτόχρονα σήμα ότι είναι «σημαντικό να διαφυλάξουμε τα κέρδη που καταφέραμε μαζί ενάντια στον ISIS», επισήμανση που παραπέμπει σε συνέχιση των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή, ενώ αντίστοιχα διαβεβαίωσε για την «αφοσίωση» του ΝΑΤΟ σε Ιράκ και Αφγανιστάν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, πάντα ενάντια στην «τρομοκρατία».

Επόμενο κεφάλαιο – με ιδιαίτερο μάλιστα ενδιαφέρον – οι «απαντήσεις», όπως είπε, του ΝΑΤΟ, ενάντια στις λεγόμενες υβριδικές απειλές.

Θεματική που αντανακλά και τις προσπάθειες του ευρωατλαντικού άξονα να θωρακίσει τα συμφέροντά του – στο βαθμό που αυτά είναι έτσι κι αλλιώς ενιαία – απέναντι στη διείσδυση κινεζικών τηλεπικοινωνιακών κολοσσών, με τον Στόλτενμπεργκ να ξεκαθαρίζει επ’ αυτού: «Η απαίτηση είναι να έχουν όλοι οι Σύμμαχοι αξιόπιστα τηλεπικοινωνιακά συστήματα σε συνθήκες ειρήνης, κρίσης και συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων 5G».

Εξάλλου, χτες, ο Στόλτενμπεργκ απηύθυνε ομιλία σε εκδήλωση «για τον έλεγχο των όπλων και τον αφοπλισμό», στρεφόμενος ευθέως κατά της Ρωσίας.

«Το καθεστώς ελέγχου των εξοπλισμών στην Ευρώπη υποβαθμίζεται λόγω της αδιαφορίας της Ρωσίας για τις διεθνείς δεσμεύσεις της και της εμφάνισης νέων φορέων και νέων τεχνολογιών. Πρέπει λοιπόν να ενισχύσουμε τον έλεγχο των εξοπλισμών για να λάβουμε υπόψη τις νέες πραγματικότητες», έλεγε προηγουμένως ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους, ιεραρχώντας ψηλά στις προτεραιότητες, υποτίθεται, του ΝΑΤΟ τη «διατήρηση της Συνθήκης μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων», την ίδια ώρα που σε κάθε Σύνοδο Κορυφής, στα σχετικά Συμπεράσματα διακηρύσσει ότι είναι μια «πυρηνική συμμαχία», διατηρεί για τον εαυτό του το «δικαίωμα» του πρώτου πυρηνικού πλήγματος και κατηγορεί ως υπεύθυνη τη Μόσχα που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη για τη μη διάδοση πυρηνικών μέσου βεληνεκούς…

Σε κάθε περίπτωση, ο Στόλτενμπεργκ κατέληξε χθες, λέγοντας ότι ενόψει της φετινής Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο, οι «συζητήσεις» των υπουργών Άμυνας αυτές τις δυο μέρες «θα θέσουν τη βάση για τη Σύνοδο, όπου θα λάβουμε αποφάσεις για την περαιτέρω προσαρμογή και ενίσχυση της Συμμαχίας μας σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο».


Πηγή