Συρία : Κούρδοι πετούν πατάτες στα αποχωρούντα στρατεύματα των ΗΠΑ

συρία

Ολοκληρώνεται ατιμωτικά προς διευκόλυνση της Τουρκίας η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη βορειοανατολική Συρία, με τους Κούρδους να αισθάνονται προδομένοι και εγκαταλελειμμένοι από τις ΗΠΑ.

Κούρδοι της Συρίας εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας εκτοξεύοντας εναντίον τους πατάτες, ανέφεραν κουρδικά μέσα ενημέρωσης.

Βίντεο που αναρτήθηκε σε κουρδικά μέσα ενημέρωσης δείχνει Κούρδους να πετούν πατάτες σε αμερικανική φάλαγγα καθώς αυτή περνάει από μια περιοχή στο Καμισλί.

#Kurdish residents in the city of Qamishli block the path of the American forces withdrawing from northern #Syria and throw tomatoes at them following President Trump's order for the #US soldiers to retreat from the region – ANHA pic.twitter.com/PB513uC8ft

— Rudaw English (@RudawEnglish) October 21, 2019

«Οι Αμερικανοί δραπετεύουν σαν ποντίκια», φώναζαν άνθρωποι στα άρματα μάχης που περνούσαν. «Ντροπή σας», ακούγονταν να φωνάζουν άλλοι.

Κουρδικές πηγές είπαν πως η φάλαγγα κατευθύνεται στη βόρεια ιρακινή επαρχία Ντοχούκ μέσω του μεθοριακού περάσματος Σαχέλα.

Στο Ιράκ πάνε τα αμερικανικά στρατεύματα

Άφησαν το ένα μέτωπο και κατευθύνονται σε άλλο τα αμερικανικά στρατεύματα, καθώς σήμερα πέρασαν από τη Συρία στο Ιράκ.

Εικόνες και βίντεο που μεταδίδει το πρακτορείο Reuters δείχνουν τεθωρακισμένα οχήματα να μεταφέρουν στρατιώτες στο Ιράκ, στο πλαίσιο της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ δήλωσε το Σάββατο ότι όλα σχεδόν τα στρατεύματα που αποχωρούν από τη βόρεια Συρία αναμένεται να μεταφερθούν στο δυτικό Ιράκ για να συνεχίσουν την εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους και «να βοηθήσουν στην υπεράσπιση του Ιράκ».

Σύμφωνα με πηγή του Reuters, περίπου 30 τρέιλερ και οχήματα Hummer που μετέφεραν βαρύ εξοπλισμό, καθώς και στρατιώτες με αυτοκίνητα, πέρασαν από τα σύνορα Συρίας – Ιράκ.

Αποσύρθηκαν από τη μεγαλύτερη βάση στη βόρεια Συρία

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η αυτοκινητοπομπή αποσύρθηκε την Κυριακή από τη βάση Σαρίν, κοντά στην πόλη Κομπάνι, και κατευθύνθηκε προς την επαρχία Χασακέ, ανατολικότερα.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική βάση στον βορρά και την τέταρτη αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από μια βάση στη Συρία» δήλωσε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Αμερικανοί αποσύρθηκαν από άλλες τρεις βάσεις, μεταξύ των οποίων εκείνη στην πόλη-κλειδί Μάνμπιτζ και μια άλλη που βρίσκεται επίσης κοντά στο Κομπάνι, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Στο εξής, όλες οι βάσεις «στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ράκα και στο βορειοανατολικό τμήμα εκείνης του Χαλεπίου έχουν αδειάσει από κάθε αμερικανική στρατιωτική παρουσία» δήλωσε ο Αμπντέλ Ραχμάν.

Ο Τραμπ θέλει να παραμείνουν 200 κομάντο των ΗΠΑ στη Συρία

Υπέρ της διατήρησης -παρά την προ ημερών απομάκρυνσή τους- ενός μικρού αριθμού αμερικανικών στρατευμάτων στην ανατολική Συρία φέρεται να τάσσεται ο Ντόναλντ Τραμπ. Ο λόγος, όπως μεταδίδουν οι New York Times, η μάχη κατά του ISIS, με το Πεντάγωνο μάλιστα να βρίσκεται κοντά στην έγκριση του σχεδίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εάν ο Τραμπ αποφασίσει να αφήσει αρκετές εκατοντάδες στρατιωτικούς στην ανατολική Συρία, θα ήταν η δεύτερη φορά από την αρχή του έτους που ακυρώνει τη δική του εντολή να αποσύρει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Όπως αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα, από την προηγούμενη εβδομάδα ο Τραμπ σκεφτόταν να αφήσει περίπου 200 κομάντο στη βορειοανατολική Συρία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πρόσθεσε δε, ότι τα αμερικανικά στρατεύματα ήταν πιθανό να τοποθετηθούν κατά μήκος των συνόρων με το Ιράκ, έκτος της ζώνης ασφάλειας για την οποία συμφώνησαν ο Ερντογάν με τον Μάικ Πενς.

Σύμφωνα πάντως με την αμερικανική εφημερίδα, εκτός από τον βασικό στόχο -να αποφευχθεί δηλαδή η αναγέννηση του ISIS στη Συρία ή στο γειτονικό Ιράκ– είναι σημαντικό οι ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Κούρδους να διατηρήσουν τον έλεγχο των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στα ανατολικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να θεωρήσει ότι η ανάπτυξη μικρού στρατιωτικού σώματος είναι ένας εύλογος τρόπος για να διασφαλίσει την ασφάλεια στην περιοχή και στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να ταυτόχρονα να φανεί ότι δεν τηρεί τη δέσμευσή του.


Πηγή