Νασράλα: Ο Λίβανος γίνεται στόχος, μπορεί να οδηγηθεί στο χάος

νασράλα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απέρριψε το αίτημα για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και επεσήμανε τον κίνδυνο ενός αιματηρού εμφύλιου πολέμου αν συνεχιστούν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα προειδοποίησε σήμερα πως οι διαδηλώσεις μπορεί να σπρώξουν τη χώρα στο χάος, στην κατάρρευση και, «θεός φυλάξοι», σε εμφύλιο πόλεμο, απορρίπτοντας τις αυξανόμενες εκκλήσεις για παραίτηση της κυβέρνησης και του προέδρου.

«Δεν αποδεχόμαστε την πτώση της προεδρίας ούτε την παραίτηση της κυβέρνησης και δεν αποδεχόμαστε, εν μέσω αυτής της κατάστασης, τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», είπε ο Νασράλα.

Πλέκοντας το εγκώμιο του κινήματος διαμαρτυρίας επειδή πέτυχε οικονομικές μεταρρυθμίσεις «χωρίς προηγούμενο» –ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα– είπε πως ο Λίβανος θα πρέπει τώρα να αναζητήσει μια λύση προς τα εμπρός και να αποτρέψει ένα επικίνδυνο κενό εξουσίας.

Ο Νασράλα κάλεσε τους υποστηρικτές της Χεζμπολάχ να απέχουν από τις διαδηλώσεις, δήλωσε πως ο Λίβανος «γίνεται στόχος» σε διεθνές και σε περιφερειακό επίπεδο και εξέφρασε τον φόβο ότι κάποιος επιδιώκει να βυθίσει τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο.

Στο μεταξύ υποστηρικτές της ισχυρής σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ εισήλθαν σε μια ειρηνική διαδήλωση σήμερα στην πλατεία Ριάντ αλ-Σολ, στο κέντρο της Βηρυτού, και συνεπλάκησαν για λίγο με διαδηλωτές προκαλώντας την επέμβαση της αστυνομίας με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων.

Φορώντας απλά μαύρα μπλουζάκια, όπως συνηθίζουν οι υποστηρικτές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και Αμάλ, οι άνδρες φώναξαν «ακολουθούμε την έκκλησή σου, Νασράλα».

Δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν στις συμπλοκές, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό του Λιβάνου.

Παρόμοιες συμπλοκές είχαν ξεσπάσει χθες βράδυ στο ίδιο σημείο στο κέντρο της Βηρυτού.

Μετά τις συμπλοκές και άλλοι αστυνομικοί με εξάρτηση κατά των διαδηλώσεων έφθασαν στην πλατεία για να εκτονώσουν την κατάσταση, ενώ η ένταση φαινόταν να αυξάνεται.

Μερικοί άρχισαν να πετάνε πέτρες και ξύλα απειλώντας να μετατρέψουν σε βίαιη τη μέχρι εκείνη τη στιγμή ειρηνική διαδήλωση.

«Ο Νασράλα είναι πιο τίμιος από όλους αυτούς», φώναζαν για τους κυβερνητικούς ηγέτες που κατηγορούνται για διαφθορά από τους διαδηλωτές. «Ο Ριάντ Σαλάμεχ είναι κλέφτης», φώναζαν, αναφερόμενοι στον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Από την περασμένη εβδομάδα διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση σημειώνονται σε όλη τη χώρα, με τους διαδηλωτές να ζητούν την απομάκρυνση της κυβερνώσας ελίτ η οποία έχει οδηγήσει, όπως υποστηρίζουν, την οικονομία σε κατάρρευση μέσω της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης.


Πηγή