Λύσσαξαν κατά Brexit: Απτόητος Τζόνσον παρά ήττα. Βουλή πάλι η Συμφωνία

τζόνσον

Λύσσαξαν και βυσσοδομούν όχι μόνο κύκλοι των Βρυξελλών αλλά και οι χρηματιστικοί κύκλοι του City του Λονδίνου και χρησιμοποιούν κάθε λογής τεχνάσματα με στόχο να ακυρώσουν το δημοψήφισμα και το Brexit. Αυτό, όμως, που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι η απαράδεκτη τακτική του Τζ. Κόρμπιν, ηγέτη των Εργατικών, τον οποίο, δυστυχώς, σέρνουν από τη μύτη οι πιο σκληροί πολιτικοί κύκλοι που επιδιώκουν πάση θυσία και με κάθε τίμημα την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε

Απτόητος παραμένει ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, μετά από μια ακόμα ήττα.

Η ευκαιρία για μία κρίσιμη ψηφοφορία για τη συμφωνία του Brexit πέρασε, δυστυχώς, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την “πονηρή” τροπολογία Λέτουιν, που ζητά την ενεργοποίηση της αποχώρησης μόλις, δήθεν, ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την ΕΕ. Η τροπολογία πέρασε με 322 ψήφους υπέρ και 306 κατά.

Η τροπολογία που κατέθεσε ο Όλιβερ Λέτγουιν (εκ των διαγραφέντων των Τόρις και πρώην υπουργός) προβλέπει να προηγηθεί ψηφοφορία για τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας του Brexit, πριν η Βουλή εκφράσει την κρίση της για τη συμφωνία αυτή καθεαυτή.

«Δε θα διαπραγματευτώ, συνεχίζω να στηρίζω τη συμφωνία»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν απογοητεύεται από το αποτέλεσμα και συνεχίζει με την πεποίθηση ότι το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ είναι η αποχώρηση στις 31 Οκτωβρίου.

«Δεν θα διαπραγματευτώ με την ΕΕ μία καθυστέρηση και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω» είπε χαρακτηριστικά και ανακοίνωσε ότι η νομοθεσία για την Αποχώρηση θα τεθεί στο κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε ελπίζει ότι οι βουλευτές θα αποδεχτούν τη συμφωνία του με «σημαντικό αριθμό».

«Εξακολουθώ να προτείνω αυτή τη συμφωνία στη Βουλή» κατέληξε.

«Θα το αποφασίσουμε τη Δευτέρα»

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου δήλωσε ότι θα αποφασίσει τη Δευτέρα αν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να προτείνει τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για τη συμφωνία του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το Brexit.

Υπάρχει ένας κανόνας στο Κοινοβούλιο σύμφωνα με τον οποίο ένα ερώτημα δεν μπορεί να τίθεται δύο φορές στη διάρκεια της ίδιας συνόδου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να πείσει τους βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία σήμερα, αλλά οι βουλευτές ενέκριναν μια πρόταση να μετατεθεί η ψηφοφορία για τη συμφωνία μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της νομοθεσίας για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.

«Θα το σκεφθώ και θα δώσω αυτή που ελπίζω να είναι μια πλήρως μελετημένη απόφαση για το θέμα αυτό τη Δευτέρα», είπε ο Μπέρκοου.

Απαράδεκτος ο Κόρμπιν σε Τζόνσον: Ξανασκέψου το

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα δείχνει τη βούληση του σώματος και ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει τώρα να συμμορφωθεί με τον νόμο (που του υπαγορεύει να ζητήσει παράταση στο Brexit) και να σταματήσει να εκβιάζει τους βουλευτές με την απειλή μιας εξόδου χωρίς συμφωνία. Κάλεσε επίσης τον Μπόρις Τζόνσον να ξανασκεφτεί τη δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να ζητήσει μία παράταση.

Ο πρώην Συντηρητικός βουλευτής, Όλιβερ Λέτουιν, που πρότεινε την τροπολογία που ενέκρινε η Βουλή σήμερα, δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας με την πρόθεση το ΗΒ να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, και ότι τώρα μπορεί να το κάνει με την βεβαιότητα ότι εάν δεν περάσει έγκαιρα η νομοθεσία της αποχώρησης, η Βρετανία δεν θα φύγει με άτακτο τρόπο.

Θρίλερ με την ψηφοφορία

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει «no deal» είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Επίσημη ενημέρωση αναμένει η Κομισιόν

Σε μία πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες για τις σημερινές εξελίξεις στη βρετανική Βουλή, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, σχολίασε μέσω Twitter πως η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την υπερψήφιση της τροπολογίας Λέτγουιν και το γεγονός ότι δεν διεξήχθη τελικά η ψηφοφορία επί της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Η κ. Αντρέεβα απέφυγε η ίδια την όποια απόπειρα ερμηνείας για το τι σημαίνει η ήττα του Μπόρις Τζόνσον στη Βουλή, όπως και την όποια αναφορά σε ενδεχόμενο παράτασης. Κάλεσε το Λονδίνο ωστόσο να ξεκαθαρίσει άμεσα το πώς θα κινηθεί στο εξής:

«Τώρα θα πρέπει η βρετανική κυβέρνηση να μας ενημερώσει για τα επόμενα βήματα το συντομότερο δυνατό» τόνισε.

https://twitter.com/Mina_Andreeva/status/1185559998673412097


Πηγή