Καταλονία: Μεγάλες διαδηλώσεις για τα 2 χρόνια του δημοψηφίσματος Ανεξαρτησίας

καταλονία

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν από το δημοψήφισμα, που κρίθηκε παράνομο και άκυρο, και το όνειρο της εθνικής ανεξαρτησίας παραμένει ζωντανό για τους Καταλανούς.

Η επιμονή του καταλανικού λαού για εθνική αυτοδιάθεση εκφράστηκε και φέτος, με μεγάλη διαδήλωση στη Βαρκελώνη και με τη συνέχιση των διαδηλώσεων που γίνονται σταθερά κάθε βδομάδα στις Βρυξέλλες.

Το 2017 η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας διοργάνωσε δημοψήφισμα και ανακήρυξε την περιοχή ανεξάρτητη, αν και το δημοψήφισμα κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια.

Τη μέρα του δημοψηφίσματος, την 1η Οκτωβρίου 2017, η προσπάθεια παρεμπόδισής του από την αστυνομία οδήγησε σε συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 460 πολιτών και 12 αστυνομικών. Παράλληλα, άρχισαν να διώκονται δώδεκα ηγέτες του κινήματος της ανεξαρτησίας κατηγορούμενοι για εξέγερση, αποστασία και κατάχρηση κρατικών πόρων.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας Κβιμ Τόρα ανακήρυξε την συγκεκριμένη μέρα ιδρυτική μέρα της Καταλανικής Δημοκρατίας.

Προχθές, Τρίτη 1 Οκτωβρίου, ο πρώην πρόεδρος και επικεφαλής του κινήματος Κάρλος Πουτζδεμόντ συμμετείχε σε διαμαρτυρία μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με σύνθημα «μην κλέβετε τις ψήφους μας», κάθε Τρίτη, Καταλανοί συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για να διαμαρτυρηθούν επειδή ο πρώην Καταλανός πρόεδρος και ακόμη ένας πολιτικός από την Καταλονία – ο οποίος επίσης βρίσκεται στις Βρυξέλλες- δεν μπορούν να αναλάβουν τις θέσεις τους στην Ολομέλεια.

Χρειάζεται να πάνε στη Μαδρίτη για να αναλάβουν κι αν πάνε θα συλληφθούν.

Το ανώτατο δικαστήριο της Ισπανίας αποφάσισε να αποσύρει τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης ύστερα από αρνητική απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου για την έκδοση του Πουτζδεμόντ.


Πηγή