Γρίβας: Έωλη η βιασύνη για την κακή Συμφωνία Πρεσπών (video)

ταραγμένη

Μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, επισημαίνει πως το «βέτο» της ΕΕ «θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην γειτονική χώρα. Θα υπάρχει έκρηξη των ακραίων.

«Φάνηκε πόσο έωλες ήταν οι αιτιάσεις και οι θεωρίες συνωμοσίας ότι έπρεπε να μπει στην ΕΕ η γειτονική χώρα και γι αυτό εμείς έπρεπε να βιαστούμε να συνομολογήσουμε μια συμφωνία που ήταν επιζήμια για τα εθνικά μας συμφέροντα» σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Γρίβας, αναφορικά με το «βέτο» της ΕΕ στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της λεγόμενης “Βόρειας Μακεδονίας”.

Μιλώντας στην εκπομπή One Line Weekend, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, επισημαίνει πως το «βέτο» της ΕΕ «θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην γειτονική χώρα. Θα υπάρχει έκρηξη των ακραίων. Θα επαναπροσδιοριστούν οι σχέσεις Αθηνών-Σκοπίων, με πιο εθνικιστική ατζέντα, από πλευράς της κυβέρνησης των Σκοπίων».

«Προσωπικά ήμουν εξ αρχής υπέρ της άποψης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν πάρα πολύ κακή» προσθέτει και τονίζει πως «μπαίνουν σε πιο ταραγμένη περίοδο οι σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, από ότι ήταν πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Σχετικά με το αν θα υπάρξουν αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια υπογραμμίζει πως «τα Βαλκάνια είναι περισσότερο σταθεροποιημένα από ότι στο παρελθόν. Το διεθνές σύστημα ωστόσο αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς».

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία, αφού σημειώνει πως «είναι νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα», συμπληρώνει πως «οι ΗΠΑ είναι χαμένες. Η Ρωσία κερδίζει έδαφος, αλλά δεν ελέγχει απόλυτα τον Ερντογάν, ενώ Τουρκία και Άσαντ δυναμώνουν τη θέση τους».

Σχετικά με την Τουρκία μάλιστα, ο κ. Γρίβας αναφέρει πως «η Τουρκία τα καταφέρνει πολύ καλά. Μπορεί να ισορροπεί μεταξύ των ανταγωνισμών των μεγάλων δυνάμεων. Όπως και αν πάνε τα πράγματα στη Συρία, διπλωματικά έχει κερδίσει. Συνομιλεί επί ίσοις όροις με τους παγκόσμιους παίκτες και έχει μια αυτόνομη πορεία».

Ακόμα, λέει πως «η ΕΕ δεν έχει επαρκή υπόσταση. Παραμένει γεωπολιτικό φάντασμα. Βλέπουμε την αδυναμία της να παρέμβει σε ουσιαστικά πράγματα».


Πηγή