Βολιβία: Νέα εκλογική νίκη Μοράλες. Αμφισβήτηση και επεισόδια από αντιπολίτευση

βολιβία

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, ο οποίος διεκδικεί τέταρτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής, οδεύει προς τη νίκη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ανώτατου Εκλογοδικείου της Βολιβίας, με καταμετρημένο το 95,3% των ψηφοδελτίων, ο Μοράλες καταλαμβάνει την πρώτη θέση με το 46,87% των ψήφων, με τον κεντροδεξιό Κάρλος Μέσα να περιορίζεται στο 36,73%. Η διαφορά τους κατά συνέπεια φθάνει τις 10,14 εκατοστιαίες μονάδες.

Για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο, ο υποψήφιος που προηγείται πρέπει να εξασφαλίσει είτε την απόλυτη πλειοψηφία, το 50% συν μία ψήφο, ή να λάβει τουλάχιστον το 40% των ψήφων και να διαθέτει διαφορά 10 μονάδων από τον δεύτερο.

Η δεξιά αντιπολίτευση, που έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αμφισβητεί το εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για νοθεία, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί και στη Βολιβία κατάσταση αποσταθεροποίησης ανάλογη μ’ αυτήν που επικρατεί στη Βενεζουέλα.

Η αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος εκδηλώθηκε χθες, Δευτέρα, με πυρπολήσεις κτιρίων και συγκρούσεις με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης.

Στη Σούκρε και στην Ταρίχα, διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση έβαλαν φωτιά στα κτίρια όπου εδρεύει η εκλογική επιτροπή. Συγκρούσεις ξέσπασαν και στην πρωτεύουσα Λα Παζ και στο Ποτοσί, ενώ το κτίριο της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος, του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του προέδρου Έβο Μοράλες, στην περιοχή Ορούρο υπέστη καταστροφές.


Πηγή