Ψυχροπολεμικό κλίμα: 150 αντιαρματικοί πύραυλοι από ΗΠΑ στην Ουκρανία

αντιαρματικοί

Την πιθανή πώληση ενός πακέτου 150 αντιαρματικών πυραύλων Javelin και 10 εκτοξευτήρων τους στην Ουκρανία, η αξία του οποίου θα ανέλθει σε 39,2 εκατομμύρια δολάρια, ενέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι Javelin, τους οποίους κατασκευάζει η αμερικανική βιομηχανία όπλων Raytheon και μπορούν να μεταφέρονται από έναν στρατιώτη, είχαν αναφερθεί στην τηλεφωνική συνδιάλεξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την 25η Ιουλίου, η οποία οδήγησε στην έναρξη έρευνας στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να κριθεί αν θα πρέπει να υπάρξει παραπομπή και πιθανόν καθαίρεση του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο για την πώληση, το σύστημα αυτό θα συμβάλλει η Ουκρανία να ενισχύσει τις «αμυντικές της δυνατότητες» και να «υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Η πώληση καταγράφεται εν μέσω της συνεχιζόμενης έντασης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, μετά το νεοφασιστικό πραξικόπημα του Κιέβου το 2014, την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και το ξέσπασμα της αντιφασιστικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία.

Η διμερής συμφωνία δεν έχει οριστικοποιηθεί. Η Ουκρανία υπέβαλε αίτημα για την αγορά περισσότερων πυραύλων νωρίτερα φέτος, ενώ είχε αγοράσει έναν αρκετά υψηλότερο αριθμό τέτοιων αντιαρματικών πυραύλων – συγκεκριμένα 210 – το 2018. Η πώληση είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2017.

Όταν ο Ζελένσκι είχε πει στον Τραμπ τον Ιούλιο πως η χώρα του θέλει να αγοράσει «κι άλλους Javelin», ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε πως ήθελε μια «χάρη» σε αντάλλαγμα. Σύμφωνα με τους επικριτές του Ρεπουμπλικάνου, ο Τραμπ ήθελε το Κίεβο να διενεργήσει έρευνα για διαφθορά σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, διεκδικητή του χρίσματος των Δημοκρατικών ώστε να τον αντιμετωπίσει στις προεδρικές εκλογές του 2020, και του γιου του Χάντερ.


Πηγή