Τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας έθεσε ο Μητσοτάκης στην συνάντηση με τον Πομπέο

Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος συναντάται με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα την μετακίνηση του Γιαβούζ στο τεμάχιο 7 της Κυπριακής ΑΟΖ ς κατά την διάρκεια των σύντομων δηλώσεων που ακολούθησαν με την άφιξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ.

Η Ελλάδα έκανε λόγο για αυτονόητη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου ενώ όπως τόνισε ο Ελληνας πρωθυπουργός, προσδοκά την στήριξη και την βοήθεια των ΗΠΑ για την εφαρμογή του.

Οι πρόσφατες κίνησες της Τουρκιας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής Δημοκρατίας η όποια ζητά την αυτονόητη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ την στήριξη και την βοήθεια των ΗΠΑ τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Η τακτική της Τουρκίας και η στάση που τηρεί, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός δεν συνάδει με την στάση φιλίας και συνεργασίας που τηρεί η Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην επικαιροποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τόνισε ότι αυτή ενισχύει το στρατηγικό μας αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός παρουσίασε εκτός των άλλων στον κ. Πομπέο τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές που ανοίγονται.

Θα διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας είπε ο Πομπέο

"Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε οτι η Ελλάδα θα αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή" τόνισε από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι σχέσεις των δυο χώρων βρίσκονται στο απόγειο και ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες ενώ όπως υπογράμμισε προσδοκά ακόμη μεγαλύτερη σύσφιξη τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο κος. Πομπεο ανέφερε ότι αμερικανικές εταιρείες είναι έτοιμες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Υπογράμμισε πως η συμμετοχή αμερικανικών επιχειρήσεων στον διαγωνισμό για το καζίνο στο Ελληνικό και τα ναυπηγεία της Σύρου καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη των Αμερικανών προς την Ελλάδα.

Στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα, να μεταβεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όπου θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ενώ ακολούθως θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτειρκών Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών. Με τον Έλληνα ομόλογό του θα υπογράψουν την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας . Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Το απόγευμα, ο Μ. Πομπέο θα εκφωνήσει ομιλία στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ενώ αύριο θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr