Τα 7 βήματα που θα ακολουθήσουν της συμφωνίας για το Brexit

ακολουθήσουν

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson, είναι να καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο

Σε συμφωνία για το Brexit κατέληξαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Βρετανία ύστερα από 3,5 χρόνια θυελλωδών διαπραγματεύσεων επικυρώνοντας επί της ουσίας – και προς το παρόν – την πρόθεση και των δύο πλευρών να συμφωνήσουν σε μια συμβιβαστική λύση που αποτρέπει μια άτακτη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και τα χειρότερα για την παγκόσμια οικονομία.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, η Κομισιόν και η Βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν ότι έφτασαν σε συμφωνία που θα επιτρέψει τη συντεταγμένη αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την Ε.Ε στις 31/10, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Ωστόσο, το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, είναι να καταφέρει να αποσπάσει την έγκριση της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει το ερχόμενο Σάββατο (19/10/2019) προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία Johnson καθώς οι Εργατικοί , το βορειοιρλανδικό DUP, το SNP της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες απορρίπτουν τη συμφωνία.

Τι θα συμβεί όμως στη συνέχεια;

Υπάρχουν 7 βήματα:

1) Ο Μπόρις Τζόνσον είναι πιθανό να κάνει μια δήλωση καθώς φτάνει στη διάσκεψη κορυφής στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα

2) Είναι επίσης πιθανό να αναφέρει κατευθείαν στους ηγέτες της ΕΕ τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη συμφωνία. Πιθανό είναι να τους ζητήσει να αποκλείσουν κάθε πρόσθετη καθυστέρηση.

3) Το Σάββατο, το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για τη συμφωνία που υπήρξε σήμερα.
Οι βουλευτές δεν θα έχουν όμως πολύ χρόνο να αφομοιώσουν το κείμενο της συμφωνίας.

4) Οι Εργατικοί θα αντιταχθούν και το DUP της Βόρειας Ιρλανδίας δεν υποστηρίζουν τη συμφωνία.
Αυτό καθιστά την ψηφοφορία της Βουλής των Κοινοτήτων δύσκολη για τον Τζόνσον.

5) Οι βουλευτές θα μπορούσαν να αποφασίσουν να υποστηρίξουν τη συμφωνία, αλλά μπορεί να ζητήσουν νέο δημοψήφισμα προς έγκριση.

6) Αν ο Τζόνσον δεν καταφέρει να εγκριθεί η συμφωνία του μέσω του Κοινοβουλίου, μια παράταση φαίνεται να είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα, αν και ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για το Brexit, στις 31 Οκτωβρίου.

7) Οι εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες από την ανακοίνωση μιας άλλης καθυστέρησης, ενδεχομένως ακολουθούμενη από δημοψήφισμα


Πηγή