Προανακριτική: Αποφασίστηκε η εξαίρεση Πολάκη-Τζανακόπουλου – Ανυπακοή από ΣΥΡΙΖΑ

από τη Ναντίν Χαρδαλιά

«Τι θα κάνουν θα φέρουν τη Φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν; Εμείς θα είμαστε εδώ. Δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να εξαιρούν μέλη», δηλώνει ο Παύλος Πολάκης, προαναγγέλλοντας ότι ο ίδιος κι ο κ. Τζανακόπουλος θα παραστούν στη συνεδρίαση της προσεχούς Πέμπτης με το έτσι θέλω. Πρωτοβουλίες ακυρότητας προαναγγέλλει επισήμως ο ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας στον «κάδρο» προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη από την Προανακριτική Επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, αρνούμενος να αναγνωρίσει την απόφαση, δηλώνει ανυπακοή και ο κ. Πολάκης προαναγγέλλει την παρουσία τους με το ζόρι στη συνεδρίαση που έχει προγραμματιστεί για τις 5 το απόγευμα της προσεχούς Πέμπτης για την εξέταση του Κωνσταντίνου Φρουζή.

Εξαίρεση Τζανακόπουλου – Πολάκη αποφάσισε η πλειοψηφία

Το επίσημο αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την επίκληση του ασυμβίβαστου, με το σκεπτικό ότι είναι ελεγχόμενοι για την καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis και πρέπει να κληθούν ως μάρτυρες, άρα δεν μπορούν να είναι και ελεγκτές, στηρίχθηκε νομικά αλλά και στη σχετική ψηφοφορία από τη ΝΔ.

Από την ψηφοφορία απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει την επίμαχη, καθώς θεωρεί ότι είναι «κατάφωρα παράνομη και αντιθεσμική». Κατά του αιτήματος τάχθηκε το ΚΚΕ, κρίνοντας πως αν και το αίτημα είχε νομική βάση η εν λόγω διαδικασία οδηγεί την Επιτροπή σε εκφυλισμό σε βάρος διερεύνησης της ουσίας, ενώ «παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση.

Δεν αναγνωρίζει την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ – Ανυπακοή δηλώνει ο Πολάκης

Έχοντας καταγγείλει, κατά τη θυελλώδη συνεδρίαση, την Επιτροπή ως «χουντική, καταγγέλλοντας κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, ο ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε μετέπειτα να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και την απόφαση εξαίρεσης των δύο βουλευτών του από τη σύνθεσή της, με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ανυπακοή, προαναγγέλλοντας ότι ο ίδιος και ο κ. Τζανακόπουλος θα παραστούν κανονικά στην επόμενη συνεδρίαση, προκαλώντας την πλειοψηφία να ζητήσει την παρέμβαση της Φρουράς για να τους απομακρύνει, επιδιώκοντας προφανώς να τινάξει τη συνεδρίαση στον αέρα και να επιβεβαιώσει τα πυρά περί χουντικών πρακτικών.

Πολάκης: Θα φέρουν τη Φρουρά;

«Πως δεν θα μας επιτρέψουν τι θα κάνουν θα φέρουν την Φρουρά και δεν θα μας επιτρέψουν; Θα είμαστε μέσα. Αυτοί έχουν το πρόβλημα δεν το έχουμε εμείς. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν αποχωρούμε γιατί δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν (σ.σ. την εξαίρεση). Και όσους νομικούς ακροβατισμούς και να κάνουν περί της καταναλογίαν εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα να μην κάνουν εκλεκτική εφαρμογή του 14 του 15 του 16 και δεν συμμαζεύεται. Τα υπόλοιπα όπως λέει κι ο συνάδελφος Ραγκούσης είναι χουντοεπιτροπές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολάκης μετά τη λήξη της συνεδρίασης, συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Ανένδοτος από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προαναγγελία πρωτοβουλιών ακυρότητας της απόφασης

Την ίδια ώρα, έναν ιδιότυπο «ανένδοτο» κήρυσσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη Γραμματέα του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, να προαναγγέλλει την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών για την ακυρότητα της επίμαχης απόφασης.

Η ίδια χαρακτήρισε την απόφαση «κατάπτυστη». Επανέλαβε ότι κατά την αξιωματική αντιπολίτευση συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, καθώς η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα εξαίρεσης. Ξεκαθάρισε επισήμως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται να την αποδεχτεί και να τη νομιμοποιήσει, καταγγέλλοντας τον ίδιο τον πρωθυπουργό για πολιτικές μεθοδεύσεις φίμωσης των πολιτικών του αντιπάλων και εκφοβισμού μαρτύρων και Δικαιοσύνης με στόχο τη συγκάλυψη του «σκανδάλου» Novartis.

«Τις αμέσως επόμενες μέρες η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα. Σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Γεροβασίλη, κατηγορώντας ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής για πολιτική δίωξη και «σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές».

Κλειστά χαρτιά από ΣΥΡΙΖΑ για τις πρωτοβουλίες…

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους και να αποκαλύψουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ενδεικτικό είναι ότι σε ερωτήσεις των κοινοβουλευτικών συντακτών σε «πηγαδάκια» της Βουλής, ως προς το αν οι δηλώσεις Πολάκη περί παρουσίας του ίδιου και του κ. Τζανακόπουλου στη συνεδρίαση της Πέμπτης αποτελεί επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, απαντούσαν είτε ότι δεν έχουν αποφασίσει ακόμα είτε ότι καλώς ο ίδιος έκανε τις εν λόγω δηλώσεις, συνιστώντας όμως υπομονή μέχρι την Πέμπτη και τη λήψη των πρωτοβουλιών του κόμματος από αύριο.

Άγνωστος Χ οι χειρισμοί στη συνεδρίαση της Πέμπτης

Δεδομένου πάντως ότι κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ξανά στα κοινοβουλευτικά χρονικά, απολύτως θολό είναι και το τοπίο των εξελίξεων και των χειρισμών στη συνεδρίαση της Πέμπτης.