Λίβανος: Παραιτείται ο πρωθυπουργός Χαρίρι-Επιχαίρουν οι διαδηλωτές

παραιτείται

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ αλ-Χαρίρι δήλωσε σήμερα πως υποβάλλει την παραίτηση της κυβέρνησής του στον πρόεδρο της χώρας Μισέλ Αούν.

Οι άνευ προηγουμένου αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλον τον Λίβανο οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου τον πρωθυπουργό της χώρας. Ο Χαρίρι απηύθυνε έκκληση σε όλους τους Λιβανέζους να προστατεύσουν τη δημόσια ειρήνη.

«Θα βρεθώ στο προεδρικό μέγαρο (Παλέ ντε Μπααμπντά) προκειμένου να υποβάλω την παραίτηση της κυβέρνησης στον πρόεδρο της Δημοκρατίας» ανακοίνωσε ο αλ-Χαρίρι στο σύντομο τηλεοπτικό του διάγγελμα, το οποίο έγινε δεκτό με έξαλλους πανηγυρισμούς από τους δρόμους της χώρας όπου παραμένουν οι διαδηλωτές.

Διαδηλωτές αγκαλιάζονται και πανηγυρίζουν στο άκουσμα της πρόθεσης του Αλ-Χαρίρι να παραιτηθεί / Φωτογραφία: AP PhotosΔιαδηλωτές αγκαλιάζονται και πανηγυρίζουν στο άκουσμα της πρόθεσης του Αλ-Χαρίρι να παραιτηθεί

Ο Σαάντ αλ-Χαρίρι στάθηκε μπροστά από το πορτρέτο του πατέρα του, του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση το 2005, προκειμένου να απευθυνθεί στον λαό του Λιβάνου.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, ανήκει στην μουσουλμανική κοινότητα του Σουνιτών, ενώ σύμφωνα με τη γαλλική Le Figaro, ο ηγέτης της Χεσμπολάχ, των σιιτών μουσουλμάνων, Χασάν Νασραλάχ απευθύνθηκε στον λαό του Λιβάνου την Παρασκευή εκφράζοντας φόβους για νέο εμφύλιο πόλεμο στη χώρα.

Δεύτερη εβδομάδα αναταραχών στον Λίβανο

Η εξέγερση που συγκλονίζει τον Λίβανο για δεύτερη εβδομάδα δεν δείχνει σημάδια κόπωσης, με τον στρατό να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους. Η διαμαρτυρία που ξεκίνησε με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στο What’s App.

Αντί να αποδυναμωθεί μετά την ανακοίνωση μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση, το κίνημα διαμαρτυρίας εμφανίζει σημάδια αναζωπύρωσης στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, όπου έχουν αυξηθεί τα οδοφράγματα που έχουν στήσει διαδηλωτές στον δρόμο που οδηγεί στο κέντρο της πόλης.

Αυξημένη είναι και η παρουσία στρατιωτών και δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τεθωρακισμένα. «Έχει ληφθεί απόφαση να ανοίξουν οι βασικοί δρόμοι για να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών», δήλωσε ανώτερη στρατιωτική πηγή.


Πηγή