Κωλοτούμπα Ζάεφ: Τώρα θα εφαρμόσει την Συμφωνία των Πρεσπών

Μετά την προειδοποίηση την Τρίτη ότι θα είναι αδύνατο να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών εάν δεν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ της Ε.Ε. και της Βόρειας Μακεδονίας ο Ζόραν Ζάεφ προχώρησε σήμερα σε στροφή 180 μοιρών.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας μετά τις προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι το «πάγωμα» της Συμφωνίας θα ενισχύσει την αντιπολίτευση στην Ε.Ε και θα επαναφέρει στο τραπέζι το ελληνικό βέτο, είπε ότι θα εφαρμόσει πλήρως την Συμφωνία.

«Συνεχίζουμε οριστικά με την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια της Ε.Ε. είναι μέρος αυτής. Δουλεύουμε με επιτυχία στις αντιρρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά καθώς και και εκείνες που σημειώσαμε εμείς. Αναμένουμε ότι η ελληνική πλευρά θα κάνει επίσης συγκεκριμένα βήματα, όπως την αντικατάσταση των οδικών σημάτων. Η πρόθεση είναι να στείλουμε ένα αναμφισβήτητο μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών χρειάζεται να εφαρμοστεί πλήρως γιατί φέρνει σ’ εμάς μία στρατηγική συνεργασία, κέρδη για τον νέο φίλο μας, τον νότιο γείτονα μας και ανοίγει πολλές προοπτικές», υπογράμμισε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μάλιστα, εξήγησε ότι στόχος με τις πρώτες δηλώσεις του για το πρόβλημα εφαρμογής της Συμφωνίας ήταν να στείλει ένα μήνυμα στις Βρυξέλλες και όχι στην Ελλάδα. «Ο στόχος μας ήταν να στείλουμε ένα μήνυμα στην Ε.Ε. και όχι στον ελληνικό λαό ή τους πολιτικούς ότι πρέπει να δώσει προσοχή στην ανάγκη να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες το συντομότερο δυνατόν», είπε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.

Και συνέχισε: «Τροποποιήσαμε το Σύνταγμα μας. Το νέο όνομα χρησιμοποιείται παντού, είναι μέρος της καθημερινότητας. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. Αυτό στέλνει ένα σοβαρό μήνυμα ότι παραβιάζει το Σύνταγμα και τι θα συμβεί εάν αναλάβουν την εξουσία; Άμεσα θα προκαλέσουν δύο, τρία νέα βέτο. Θεός φυλάξοι εάν συμβεί αυτό».

Πηγή: skai.gr