Ενέκριναν παράταση του Brexit για 3 μήνες οι “27” της ΕΕ

brexit

Σε νέα, τρίμηνη παράταση του Brexit, έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020, συμφώνησαν οι 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Οι 27 της ΕΕ συμφώνησαν ότι θα αποδεχθούν το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου, που υποχρεωμένος και χωρίς διάθεση υπέβαλε ανυπόγραφα ο Μπ. Τζόνσον, για ευέλικτη αναβολή του Brexit έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Η απόφαση αναμένεται να επισημοποιηθεί και με γραπτή διαδικασία“, ανέφερε ο Τουσκ σε ανάρτησή του στο Twitter.

The EU27 has agreed that it will accept the UK's request for a #Brexit flextension until 31 January 2020. The decision is expected to be formalised through a written procedure.

— Donald Tusk (@eucopresident) October 28, 2019

Ο Τουσκ αναφέρεται στην παράταση χρησιμοποιώντας τον όρο “flextension” (ευέλικτη αναβολή), που σημαίνει ότι το Ην. Βασίλειο μπορεί να αποχωρήσει και νωρίτερα από την προθεσμία εάν το βρετανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τη συμφωνία.

Εξάλλου το κείμενο συνοδεύεται, σύμφωνα με το BBC, από μία πολιτική διακήρυξη στην οποία η ΕΕ δικαιολογεί την απόφασή της, αποκλείει κάθε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας αποχώρησης και ζητεί τον διορισμό ενός Ευρωπαίου επιτρόπου από τη Βρετανία.

Μία επίσημη απόφαση για την τρίμηνη παράταση της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ μέχρι την 31η Ιανουαρίου, θα ληφθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Τζόνσον θα απαντήσει στην προσφορά μόλις εξετάσει τις λεπτομέρειες

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα απαντήσει στην προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μία τρίμηνη ευέλικτη παράταση, σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, μόλις εξετάσει τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με σημερινή δήλωση εκπροσώπου του.

Συμφώνησε η Γαλλία

Η αναβολή του Brexit, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, έπρεπε να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία — επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής “αιτιολόγηση” για αυτή — μέχρι σήμερα δεν είχε επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Οι 27 συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ότι είναι απαραίτητη η τρίτη αναβολή του Brexit, προκειμένου να αποφευχθεί η αποχώρηση χωρίς συμφωνία, το λεγόμενο σενάριο no-deal, και να πάρουν απόφαση για αυτή με γραπτή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

Η συνεδρίαση των πρεσβευτών των 27 χωρών μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων, κυρίως μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που συνομίλησαν τηλεφωνικά.

Ψηφίζουν για εκλογές οι Βρετανοί βουλευτές

Αργότερα σήμερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου.

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έχουν προτείνει εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία φάνηκε να κάνει άλλο ένα βήμα χθες Κυριακή προς την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καθώς δύο κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση για αυτό, με προϋπόθεση την αναβολή του Brexit μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου του 2020.

Βαθιά διχασμένη η χώρα

Τρία χρόνια και πλέον μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% του εκλογικού σώματος του Ηνωμένου Βασιλείου τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ, οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν μεν επί της αρχής τη συμφωνία που κλείστηκε για το Brexit ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τον Τζόνσον, αλλά απέρριψαν το χρονοδιάγραμμα που εννοούσε να τους επιβάλει.

Το Ηνωμένο Βασίλειο υποτίθεται ότι θα αποχωρούσε από την ΕΕ την 29η Μαρτίου, κάτι που έχει ήδη αναβληθεί δύο φορές: αρχικά ως την 12η Απριλίου, κατόπιν ως την 31η Οκτωβρίου. Αλλά η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη για το πώς, το πότε και ακόμη και το εάν θα αποχωρήσει και η πολιτική κρίση που προκαλεί το ζήτημα συνεχίζεται.

Για την ΕΕ, η άνευ προηγουμένου απώλεια ενός κράτους μέλους χαρακτηρίζεται ιστορικό πλήγμα. Οι 27 εξάλλου δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για το πώς έχει εξελιχθεί το διαζύγιο, που τους αναγκάζει να σπαταλούν χρόνο, ενέργεια και πολιτικό κεφάλαιο που θα μπορούσαν να αφιερώσουν στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ασφάλεια ή άλλα ζητήματα.


Πηγή