Αίσχος Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα πυροβολεί και βουλιάζει βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο

τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι πυροβολεί και βουλιάζει βάρκες με πρόσφυγες στο Αιγαίο.

Πυρά προς την Ελλάδα εξαπέλυσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Αθήνα ότι «πυροβολεί βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο».

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στο Βερολίνο, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε ότι η Τουρκία «είναι η πιο “ευαίσθητη” χώρα στην επιστροφή των μεταναστών».

Μάλιστα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα «timeturk.com», έσπευσε να προσθέσει ότι «πολλοί μετανάστες επιστρέφουν στην Τουρκία τραυματισμένοι από την Ελλάδα».

«Σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες προς τα νησιά του Αιγαίου, είτε πυροβολήθηκαν είτε βυθίστηκαν» κατήγγειλε, στο ίδιο μήκος κύματος.

#Greece has been firing at refugee boats, sinking them over Aegean, forcibly returning so many in wounded condition, claimed Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu today in a joint press event with German counterpart. pic.twitter.com/UmutVEXp5g

— Abdullah Bozkurt (@abdbozkurt) October 26, 2019

Πέραν του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, οι δύο ομόλογοι συζήτησαν και για τη βόρεια Συρία.

Επί τάπητος, συγκεκριμένα, ετέθη η πρόταση του Βερολίνου για τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας», η οποία θα ελέγχεται από τη διεθνή κοινότητα, με στόχο την προστασία του κουρδικού πληθυσμού της περιοχής.

«Η συγκεκριμένη πρόταση δεν είναι ρεαλιστική» έσπευσε να σχολιάσει ο Τσαβούσογλου, απορρίπτοντας τη γερμανική πρόταση.

Από την πλευρά του, ο Χάικο Μάας επανέλαβε ότι η τουρκική στρατιωτική παρουσία στη Συρία είναι προσωρινή.

«Κρατάμε το γεγονός ότι η τουρκική παρουσία στη Συρία είναι προσωρινή. Το συζητήσαμε σήμερα και λάβαμε εκ νέου αυτή τη διαβεβαίωση. Γι’ αυτό και την εγκρίνουμε (σ.σ. την τουρκική παρουσία)» δήλωσε χαρακτηριστικά.


Πηγή