Στον αέρα οι Συμβασιούχοι στην αντιπυρική προστασία… ξανά στην ανεργία με τη λήξη των συμβάσεων τους

Στην ανεργία φαίνεται να περνούν, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος, οι 5066 εργαζόμενοι του προγράμματος αντιπυρικής προστασίας, οι οποίοι προσελήφθησαν με την αρ. 84675/23-3-2018 (ΦΕΚ 1510 Β΄) Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και στις Δασικές υπηρεσίες των αποκεντρωμένων διοικήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kentroaristera.gr, αλλάζει ο προσανατολισμός των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας και ο τρόπος χρηματοδότησης τους συνολικά. Η νέα Κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, δεν φαίνεται διατεθειμένη να παρατείνει συμβάσεις εργασίας που ενδεχομένως να θεμελιώσουν δικαίωμα μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου (24μηνο), ενώ δεν είναι λίγες οι φωνές στο εσωτερικό της Κυβέρνησης (βλ. Υπ. Εργασίας) που ασκούν πίεση για ισότητα και ισονομία μεταξύ όλων των κατηγοριών της κοινωφελούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα πρέπει να δωθεί η δυνατότητα και σε άλλους ανέργους να καταλάβουν, έστω και για λίγο, θέσεις απασχόλησης στα κοινωφελή προγράμματα. Κατά συνέπεια, ακόμα κι αν συνεχιστεί το πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας δασών, αυτό θα υλοποιηθεί με νέους συμβασιούχους ή και σε συνδυασμό με ιδιώτες εργολάβους που θα προσλαμβάνουν οφελούμενους του προγράμματος.

Να θυμίσουμε ότι η πρόσληψη αυτών των εργαζομένων. πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2018 στη συγκεκριμένη δράση για 8 μήνες, με χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.
Πριν τη λήξη της σύμβασης απασχόλησης η συγκεκριμένη δράση τροποποιήθηκε με τη ΚΥΑ 9.1765/20.03.2019(ΦΕΚ969Β), σύμφωνα με την οποία μετά το πέρας της ως άνω οκτάμηνης διάρκειας απασχόλησης, οι ωφελούμενοι συνεχίζουν να απασχολούνται για επιπλέον οκτώ (8) μήνες, υπό τους ίδιους όρους, οι οποίοι ορίζονται στη σχετική δημόσια πρόσκληση και στις ίδιες θέσεις ανά φορέα και ειδικότητα.