Σεισμός στην Αλβανία: Πάνω από 110 τραυματίες. Σοβαρές υλικές ζημιές

αλβανία

Ξεπερνούν τους 110 οι τραυματίες από τη χθεσινή διπλή σεισμική δόνηση στην Αλβανία που έγινε αισθητή και σε γειτονικές ελληνικές περιοχές.

Οι δυο απανωτοί σεισμοί (είχαν διαφορά 11 λεπτών) 5,6 και 5,3 Ρίχτερ αντίστοιχα, εκδηλώθηκαν αμέσως μετά τις 5 μ.μ. και σκόρπισαν τον τρόμο.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλίου, από τους τραυματίες περισσότεροι από 20 παραμένουν για νοσηλεία χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Ο υπουργός Άμυνας Ολτα Χάτσκακα, σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, ανακοίνωσε πως 7 κτίρια υπέστησαν ζημίες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, και περίπου 130 σπίτια έχουν ρωγμές και ζημιές σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας, στο Δυρράχιο, στο Φιέρι και στο Ελμπασάν.

«Δεν υπάρχουν νεκροί», είχε διαβεβαιώσει, νωρίτερα το απόγευμα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Αλμπάνα Κατζάι.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε μια ακτίνα τουλάχιστον 250 χιλιομέτρων και ήταν «ο ισχυρότερος των τελευταίων 20-30 ετών στην Αλβανία», σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας.

Μέχρι αργά το βράδυ, οι κάτοικοι των Τιράνων παρέμεναν στους δρόμους. «Φοβάμαι να επιστρέψω στο σπίτι μου γιατί μετά από έναν τόσο ισχυρό σεισμό μπορεί να ακολουθήσουν κι άλλοι», είπε μια 50χρονη γυναίκα, η Ντρίτα Λότζα.

Για τους δύο σεισμούς που δόνησαν την Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου και για το κατά πόσο αυτοί ενδέχεται να επηρεάσουν την ρήγματα στον ελληνικό χώρο, μίλησε στο One Channel, o καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμης Λέκκας.

«Ο πρώτος ήταν επιφανειακός σεισμός. Ο δεύτερος ήταν πιο ισχυρός και εκδηλώθηκε σε ένα αρκετά μεγάλο βάθος. Τα επίκεντρα των δονήσεων ήταν 20 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων» σχολίασε ο σεισμολόγος.

«Δεν είναι σεισμογενής η περιοχή. Ωστόσο στην Αλβανία υπήρχαν κάποιοι μεγάλοι σεισμοί στο παρελθόν. Δεν ξέρουμε τη διάταξη των ρηγμάτων γιατί η περιοχή είναι πεδιάδα και θαλάσσιος χώρος. Ευτυχώς δεν υπάρχουν θύματα» επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

«Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί στην βόρειο Ελλάδα, κυρίως σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Ιόνια νησιά. Κι αυτό γιατί οι εν λόγω περιοχές χιλιομετρικά είναι κοντά. Ωστόσο αυτή η ρηξιγενής ζώνη δεν έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο. Το φαινόμενο εξελίσσεται. Δεν υπάρχει όμως ιδιαίτερος κίνδυνος, ιδιαίτερα για τον ελληνικό χώρο» κατέληξε ο σεισμολόγος.


Πηγή