Οι δικηγόροι καλούν Πολιτεία και Δικαιοσύνη να διεκδικήσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις

δικηγόροι

Η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που συνήλθε προχθές, Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου, στην Αθήνα, συζήτησε μεταξύ άλλων και το ζήτημα των αποζημιώσεων για τις γερμανικές θηριωδίες, καλώντας την Πολιτεία και τη Δικαιοσύνη να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των θυμάτων της γερμανικής κατοχής.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, η πρόσφατη απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης, η οποία δικαιώνει Έλληνες πολίτες, συγγενείς θυμάτων της γερμανικής κατοχής, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών.

Με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη Τετάρτη από το Ανώτατο Αναιρετικό Ιταλικό Δικαστήριο άνοιξε ο δρόμος για να εισπράξουν οι κάτοικοι του Διστόμου τις πολεμικές αποζημιώσεις για τα πλήγματα που υπέστησαν από τους ναζί.

Η απόφαση της ιταλικής Δικαιοσύνης έρχεται να αποκαλύψει τη σκόπιμη άρνηση των ελληνικών κυβερνήσεων και της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης να αποδεχτούν ανάλογες αποφάσεις και ελληνικών δικαστηρίων. Συγκεκριμένα, με την άρνηση του επί κυβέρνησης Σημίτη υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλου, να υπογράψει σχετική δικαστική απόφαση για εκποίηση γερμανικών περιουσιακών στοιχείων για την αποζημίωση των κατοίκων του Διστόμου, και την κάλυψή του από την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Οι Διστομίτες διεκδικούν πολεμικές επανορθώσεις ύψους 25.000.000 ευρώ, χρήματα που θα προέλθουν από τις εισπράξεις από τα εισιτήρια των Ιταλικών Σιδηροδρόμων, στα οποία συμμετέχουν και οι Γερμανοί.


Πηγή